Bakara 178. ayette bahsedilen öldürülenlere uygulanacak kısas ile hüre karşı hür, köleye karşı köle kısas edilir, ifadesinden kasıt, kan davası mıdır?

Tarih: 02.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu ayetin kan davasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Buradaki  “hür bir kimsenin hür bir kimseyle kısas olması…” manasına gelen ifadede, rastgele herhangi hür bir kimsenin öldürülen hür bir kimseye karşılık kısas olduğu anlatılmıyor. “Hiçbir kimse başkasının suçundan dolayı sorumlu tutulamaz.” (bk. Necm, 53/38) mealindeki ayette böyle bir şeyin büyük bir zulüm olduğunun altı çizilmiştir.

Burada, sosyal hayatın değişik katmanları olan insanların hepsinin birbirlerine kısas olacağı anlatılmaktadır. Buna göre, -ister erkek ister kadın olsun- hür bir kimse hür bir kimseyi öldürürse, bu katil olan hür adam, öldürdüğü hür kimseye karşılık kısas olur. Yine bir köle bir köleyi öldürürse o da öldürdüğü kimseye karşılık kısas olur.

Bu konu tefsir ve fıkıh kitaplarında detaylarıyla anlatılmıştır. Ve hiçbir kaynakta sorudaki gibi "kan davası” şeklinde bir anlayışa yer verilmemiştir.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Kısasa kısası nasıl anlamalıyız? Nerelerde kısas uygulanabilir? Sınırı nedir?

KISAS.

KAN DAVASI.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun