Alman kanunlarına uymamak haram mı?
- 2 sorum var:
1. Sıhhi tesisat sektöründe büroda çalışıyorum ve faturaların hazırlanmasından sorumluyum. Bu sıhhi tesisat sektöründe misal müşterimize soruyoruz ve banyodaki kırık su borusunu tamir ediyoruz. Tüm müşterilerimizden her zaman 40€ tutarında sabit oranlı bir araç ücreti alıyoruz Müşterilerimizi de bu konuda bilgilendiriyoruz. Ancak Alman kanunları, araç maliyetlerinin ya kilometre başına ya da kademeli mesafeye göre hesaplanması gerektiğini belirtiyor. Ancak biz buna bağlı kalmıyoruz çünkü müşterilerimizden araç masrafı olarak her zaman 40€ talep ediyoruz.
- Bu konu ilgili Alman kanunlarına uymamak haram mıdır?
2. Bir ürün aldığımızda onu müşteriye daha yüksek bir fiyata satıyoruz. Bir ürünün daha yüksek fiyata satılmasında dinimizde bir sınır var mı?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Almanya kanunları kadının başını açmak gibi haram olan bir davranışı mecbur kılıyorsa, zaruret hâli dışında buna itaat edilmez; bir çaresini bulup örtünmeye devam edilir.
Dince caiz olan bir âmir hüküm varsa buna riayet mecburiyeti vardır.
Müşteriye, kanun böyle ama biz buna uymuyoruz, şu kadar istiyoruz derseniz o da bunu kabul ederse, o zaman bu parayı alabilirsiniz.
Cevap 2:
Alım satımda piyasada geçerli olan ölçüde kâr helaldir.
Malın alım zamanı ile satım zamanı arasında zaman geçmiş ve mal piyasada pahalılaşmış ise bu pahalı fiyattan satmak da caizdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- KÂR
- KAR NEDİR VE NASIL OLMALIDIR?
- Sorularla Ticaret Ahlakı
- Vade farkı faiz mi; vade farkı ile taksitli alım satım / alışveriş yapmak caiz midir?
- Katılım Endeksi’nden işlem yapmak caiz mi?
- E-ticarette belirttiğim şartlarda stokta ürün bulundurmadan yapılan satış caiz midir?
- Resmiyetten fazla komisyon almak günah mı?
- Finans kurumlarında ev almak faize girer mi? Başka bankalar faiz diyorlar, finans kurumları da adına faiz demiyorlar, ama aynı oranlarda ana borcun üzerine ekleyerek geri ödeme istiyorlar. Nihayetinde bankalar arası faiz sistemi var ve finans kurumları..
- Katılım bankalarının / özel finans kurumlarının, kredi kartı ile yapılmış olan bir işlemi taksitlendirmesi caiz midir?
- GABN-İ FÂHİŞ