Allah yaratmadığı sonsuz sayıdaki insanların yerine neden bizi seçti?

Tarih: 15.09.2022 - 11:55 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Allah’ın (c.c) ezeli ilmi ve bilgisinin sonsuz olduğunu biliyor ve inanıyoruz. Allahımız bizleri varlık sahasına getirmeden önce, yarattıktan sonraki akıbetimizin ne olacağını biliyordu. Aynı zamanda yaratmayı dilemediği kişiler hakkında da eğer yaratsaydı onların akıbeti ne olacaktı onu da biliyordu. Benim sorum ise şu;
- Allah bizleri yaratarak bize değer verdi ve bizi seçti. Peki, yaratmadığı sonsuz sayıdaki insanların yerine neden bizi seçti?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bizi kendimize getirip, kıymetimizin farkına vardırıp hakkıyla kul olmamıza vesile olacak çok nefis bir soru:

Allah bizleri yaratarak bize değer verdi ve bizi seçti. Peki, yaratmadığı sonsuz sayıdaki insanların yerine neden bizi seçti?

Allah rahmetinden bizi yarattı. Zira hiçbir varlığın var olmak gibi bir hakkı yoktu; zaten var olmayan bir şeyin, varlık diye bir gerçeğin farkında olması da mümkün değildir.

Demek ki, Allah rahmetinden, kereminden ve lütfundan bizi ihsan eyledi. Bu durumda bize düşen görev, bu rahmete ayna olmaya ve layık olmaya çalışmaktır.

Ayrıca, Rabbimiz dilediğini yaratır veya yaratmaz, biz anlarız veya anlamayız hiç önemi yok. Neyi anlamıyor veya yanlış anlıyorsak bizim bilgisizliğimizdendir, bizim eksikliğimizdendir. Rabbimiz her bir yarattığını hikmetle ve pek çok yöne bakan gayelerle yaratmıştır ve yaratmaktadır ve yaratmaya devam edecektir.

Rabbimiz kâinatı ve içindekileri, sanatının harikalarını bizzat müşahede etmek ve yarattıklarına teşhir edip onlar tarafından yüceltilmek için yaratmıştır.

Akabinde cüzi bir irade vererek cin ve insanları yaratmış ve onları Allah’a iman, ibadet ve itaat konusunda hür bırakmıştır.

Özetle, Allah dilediklerini yaratmış, dilemediklerini de yaratmamıştır. Bu rahmetin farkında olabilmek ve o rahmete uygun yaşamak ne büyük nimet!..

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah, bütün varlıkları neden insan olarak yaratmadı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun