Allah katında hangi kullar, alimler ve şehitler gibi fazilet sahibi olabilir?
Değerli kardeşimiz,
- Değerlendirmeler, amellere göre yapılır. Âlimler -ama gerçek âlimler- peygamberlerin varisi olarak, hem mükemmel bir ilme hem de mükemmel bir amele sahiptirler. Bu sebeple, ilim-âmel ekseninde âlim olmayan âbid-zahitler, söz konusu hakikî âlimlere yetişemezler. Aslında ilim olmadan hakiki zahit olmak da, âbid olmak da mümkün değildir. Şayet, bir zahit -ilmi az olmasına rağmen- hakikî bir âlimin ilmi ve amelinin toplamına eşit değerde bir amele sahip olursa, bu kimse, o alim seviyesinde bir değer kazanır.
- Asıl mesele, bunun-şunun gibi olmaktan ziyade, herkesin kendi gibi olması ve bu çerçevede samimî bir kul olmasıdır. Nice az bilenler, nice çok bilenlerden daha fazla manevî payeye sahip oldukları tarihî realitelerdendir. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselamdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Esmâ-i Husnâ Nedir?
- "Ümmetimden bir kısım insanlar Dicle denen bir nehir yanında, Basra denen geniş bir düzlüğe inerler..." diye başlayan hadiste geçen "Benî Kantûra" hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. İsa, kıyamet kopmadan önce tekrar yeryüzüne inecek mi?
- Çelişkili gibi görünen hadisleri açıklar mısınız?
- İslâm'a ve ilme hizmet etmek ne demektir nasıl olur? Bu yolda hizmet ederek hayatımızı geçirmek istersek neler yapmamız gereklidir?
- Mısır, Tunus, Yemen ve diğer İslam ülkelerinde yaşanan olayları nasıl değerlendirmeliyiz, bakış açımız ne olmalıdır?
- Bela ve musibetleri (hastalıkları) nasıl değerlendirmemiz gerekir?
- Bela, musibet ve hastalıkları kendi hakkımızda hayra çevirebilir miyiz, nasıl?
- Allah insanların başına neden bazı felaketler getiriyor, bunun hikmetleri nelerdir?
- Bu dünyada cinsiyeti belli olmayan insanlar (hünsalar) cennette erkek olarak mı kadın olarak mı yaratılacak?