Allah insanların başına neden bazı felaketler getiriyor, bunun hikmetleri nelerdir?
Değerli kardeşimiz,
“İbadet iki kısımdır: Bir kısmı müsbet, diğeri menfî. Müsbet kısmı malûmdur. Menfî kısmı ise, hastalıklar ve musibetlerle musibetzede za’fını ve aczini hissedip Rabb-ı Rahîmine ilticakârane teveccüh edip, onu düşünüp, ona yalvarıp hâlis bir ubudiyet yapar. Bu ubudiyete riya giremez, hâlistir. Eğer sabretse, musibetin mükâfatını düşünse, şükretse, o vakit herbir saati bir gün ibadet hükmüne geçer. Kısacık ömrü uzun bir ömür olur.” (Lem’alar)
Allah Resûlünün (asm.) en mükemmel mânâda gerçekleştirdiği kulluk vazifelerinden biri de sabırdır. O (asm.) sabır imtihanını da hicretlerle, harplerle, nice musibet ve sıkıntılarla en ilere mânâda kazanmıştır.
Namaz müminin miracıdır. Musibet ve hastalıklar ise bir başka yükseliş merdivenidir. Bir Müslüman, Allah’ın her emrini dinledikçe ve her yasağından sakındıkça manen yükselir. Bu yükselmenin bir başkası da musibet ve hastalıklara sabır yoluyla gerçekleşir. Maruz kaldığı musibetler insana aciz bir kul olduğunu, ve trafik kazalarından sellere, fırtınalara kadar hiçbir hadiseyi önleyecek güce sahip olamadığını tam ders verir. Hastalıklar da aynı dersi insanın iç aleminde tekrarlar. Harici tesirler gibi kendi bedenindeki olaylara da söz geçiremediğini çok iyi anlayan insan, tedavi için gerekli tedbirleri aldıktan sonra, kendine malik olamadığının şuuru ile Rabbine tevekkül eder ve şifayı Ondan bekler. Bu hal mümin için büyük bir terakkidir.
Bir ömür boyu böyle değişik tecellilerle farklı imtihanlar geçiren insanlar, bu kısa dünya hayatının ardından ebediyet yurduna göç edeceklerdir. Bu gölgelerin asıllarına kavuşacak, marifet ve muhabbet nimetini de kemaliyle orada bulacak ve tadacaklardır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bela ve musibetleri nasıl değerlendirmemiz gerekir?
- Bela ve musibetleri (hastalıkları) nasıl değerlendirmemiz gerekir?
- Hastalığını başkalarına anlatan, hastalığın mükafatından mahrum mu kalır? Hastalıklarımızı nasıl karşılamalıyız; başkalarına anlatmamız günahlarımızın dökülmesine, yani sabıra engel olur mu?
- İnsanların bu dünyada başına gelen musibetlerin nedenleri nelerdir?
- Başımıza gelen hastalık ve musibetlere sabretmek için neler tavsiye edersiniz?
- Musibetlere maruz kalan insanlara nasıl teselli verebiliriz?
- Bela, musibet ve hastalıkları kendi hakkımızda hayra çevirebilir miyiz, nasıl?
- Her mümine eziyet verecek bir musibet illa gelir mi?
- Allah'tan sabır istemeyin, diye bir hadis var mı?
- Kötülük “şer” problemi nasıl çözülebilir?