Alevi bir insanla arkadaşlık etmekte ve maddi yardımda bulunmakta sakınca var mı?
Değerli kardeşimiz,
Biz Alevî-Sünnî ihtilafını körükleyip ayrılık gayrıhk meydana getirmeye taraftar değiliz. Birlik ve beraberlikten yanayız. İhtilâfları körüklemekten, farklı anlayışları alevlendirip birliğimizi bozmaktan hiç kimseye fayda gelmez, ancak hepimize zarar gelir. Bunu böyle biliyor, böyle de inanıyoruz.
Aslında bir Müslüman’ın veya bir tarikatın Hz. Ali (ra) muhabbetini meslek ve meşrebine esas almasının dinen hiçbir mahzuru yoktur. Diğer sahabelere tecâvüz etmemek, Kur'an ve Sünnet'in ışığında namazını kılmak, orucunu tutmak ve diğer sorumluluklarını yerine getirmek kaydı ile, Hz. Ali (ra) ve Ehl-i Beyt muhabbetini rehber edinmenin hiçbir mahzuru yoktur.
Gerçek şu ki, Kitap ve Sünnet'i bilen ve gereği gibi yaşayan hakikî bir Alevî, ancak Allah Teâlâ'yı ma'bûd olarak tanır. Kendisini, İslâmîyet’in bir ferdi olarak bilir, Peygamberimizi (asm), en son peygamber, Kur'ân-ı Kerîm'i de son semavî kitap kabul eder. Bu sun’î ayrılığın ortadan kalkmasının tek yolu, Kur'an'ın ışığı altına girmek ve O'nu yegâne ölçü kabul etmektir. Nitekim Cenâb-ı Hak Kur'ân-ı Kerim'de,
“Hepiniz Allah'ın ipine sımsıkı sarılınız ve ayrılmayınız.”
buyurmakla, bütün Müslümanların Kur'an etrafında toplanmasını emretmektedir.
Alevilik Kur'ân'ın dışında olamaz. Sünnetin zıddına anlaşılamaz. Peygamber Efendimiz'in (asm) yaşayışına ters şekilde yorumlanamaz. Alevîlik'te namaz, oruç, hac, zekât gibi dinî emirlerin hepsi de vardır ve mevcuttur. Aksini iddia edenler Alevîliği kendi maksatlarına âlet etmek isteyenlerdir. Onların oyununa gelinmemeli, Aleviliği İslâm'ın dışında göstermek isteyenlere itibar edilmemelidir...
Alevîliği İslâm'ın içinde yorumlayan din (kardeşimiz), dışında anlayan da (vatandaşımız)dır. Biz vatandaşımızla da karşılıklı saygı içinde yaşamak isteriz. Bu, bizim Müslümanlığımızın da gereğidir.
Resûlüllah'ın (asm) damat ve kayınpederliğe lâyık bulduklarını sevmek ve saymak bizim görevimizdir.
Dinimiz bir Müslümanın, gayri müslim birisi ile arkadaşlık kurmasını ve ona maddi yardımda bulunmasını dahi yasaklamamıştır. Bir alevi ile elbette arkadaşlık kurmak ve maddi yardımda bulunmak caizdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Alevilere "Müslüman" diyebilir miyiz?
- Alevilere Müslüman diyebilir miyiz?
- Alevi bir insanla arkadaşlık etmekte ve maddi yardımda bulunmakta sakınca var mı?
- Biharü'l-envar isimli eserde geçen rivayetler sahih midir?
- Alevilik nasıl doğmuştur? Alevilik bir mezhep midir yoksa tarikat mıdır? Aleviliğin bozulma nedeni nedir?
- Hz. Ali'ye ait olduğu söylenen Şıkşıkiyye hutbesi gerçek midir?
- Ben bir Aleviyim, namazlarımı kılıyorum, ibadetlerimi yapıyorum; illa ismimin Sünni mi olması gerekiyor? Önemli olan niyet ve yaptıkların mı yoksa etiket gibi olan bir sınıf içine girmen mi?
- Ben bir Alevi genciyim, Sünni bir kızla evlenebilir miyim?
- Alevilere Müslüman diyebilir miyiz?
- Hüsniyye isimli eser hakkında bilgi verir misiniz?