Ahirete iman rüknünün, diğer iman rükünlerinden farkı nedir?
Değerli kardeşimiz,
İslam’da Allah’a imandan sonra en büyük iman rüknü / şartı ahirete imandır. Çünkü; diğer bütün iman esasları bir açıdan ahirete bakar. Yani onlar, ahiret hayatına bakan cihetiyle önemlidir.
a. Mesela, Kur’an’a iman etmek, Allah’a imandan sonra insanların en çok muhtaç olduğu ahiret hayatını müjde verdiği için çok değerlidir. Ahiret müjdesini vermeyen bir kitabın, insanlar için ne kadar kıymeti olur?
b. Mesela, Meleklerin varlığı -insan için- ahirete yönelik amellerini yazdıklarından önemlidir. Kabre girerken o garip memlekette bize rehberlik edecekleri için önemlidir.
c. Mesela, peygamberlere imanın en önemli yanı, onların insanları ebedî idamdan kurtaran ebedî bir hayatı müjde vermeleridir.
d. İnsanlarda -yaratılıştan var olan- iki önemli ihtiyaç kaynakları vardır. Bunlardan birincisi, istinat noktasıdır: Aciz, fakir, muhtaç, güçsüz bir varlık olan insanın -bir mikrop, bir virüsten bir depreme kadar- kendisine hücum eden binlerce düşmana karşı tek dayanak noktası, her şeyi gören, her şeye gücü yeten Allah’a imandır. İkincisi ise, uğradığı haksızlığın giderileceği, yaptığı iyi işlerinin değerlendirileceği, aşık olduğu ebedî bir hayata mahzar olacağı, kaybettiği bütün akraba ve dostlarına kavuşacağı bir yer olan ahirete iman kadar insanın aklını, vicdanın kurcalayan başka bir mesele yoktur.
Daha geniş bilgi için tıklayınız:
ÂHİRETE İMAN.
Ahirete imanın toplum ve fert açısından önemi ve faydaları.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Onların çoğu bilmezler..." ifadesi hakkında.
- Yıldırım ve şimşek gibi tabiat olayları ile Cebrail’in kırbacı hakkında.
- Peygamber Efendimiz'in bir ay boyunca namazların son rekatında kunut duası okuması hakkında bilgi verir misiniz?
- "İyilik ve takvada yardımlaşmak" tam anlamıyla nasıl olmalıdır?
- Züht, takva ve Kur'an'a bağlılık anlayışını açıklar mısınız?
- Şeytanın tuzakları nelerdir?
- Halifelik İslam'ın öngördüğü bir kurum mudur?
- Efendisinden başkasına intisaba yeltenen nankör ile babasından başkasına soy iddiasında bulunan soysuzun tövbesi kabul olmaz mı?
- Hz. Ömer, oğlu Abdullah'tan eşini boşamasını istediği rivayeti doğru mudur?
- Sorular herkese eşit olur, ancak şartların eşit olmaması nasıl açıklanabilir?