Adam öldürmenin tövbesi var mı?
- Biri birini öldürdü o kişi de ölürken dedi ki hakkım helal değil. Sonra öldü yine de katil tövbe etse kurtulur mu?
- Allah onun affedilmesini sağlar mı eğer çok pişmansa. Çünkü adam öldürmenin bile tövbesi var diyorlar yani affeder mi? Ve cidden cidden pişmansa biri affedilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bu konuda değişik sahih hadis rivayetleri vardır.
Prensip olarak kul hakkı en öncelikli bir hak olmakla beraber, Allah’ın dilediği zaman samimi bir tövbe ve pişmanlık içinde kıvranan bir kulunu da affetmesi mümkündür.
“De ki: Ey nefisleri aleyhine haddini aşmış olan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Hiç kuşkusuz, o çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.” (Zümer, 39/53)
mealindeki ayette ilahi af kapısının -adamına göre- sonuna kadar açık olduğuna vurgu yapılmıştır.
Şu hadis-i şerifte ise kul hakkının, hesap tablosunda en zirvede olduğu seslendirilmiştir:
"Kimin üzerinde kardeşine karşı ırz veya başka bir şey sebebiyle hak varsa, dinar ve dirhemin bulunmadığı kıyamet (ve hesaplaşmanın olacağı) gün gelmezden önce daha burada iken helalleşsin. Aksi takdirde o gün, salih bir ameli varsa, o zulmü nisbetinde kendinden alınır. Eğer hasenatı yoksa, arkadaşının günahından alınır, kendisine yüklenir." (Buhârî, Mezalim 10, Rikak 48; Tirmizî, Kıyamet 2)
Diğer bir hadis rivayetinde ise, “bu müflis alacaklısı tarafından affedilir ve ikisi de cennete giderler” şeklinde bilgi verilmiştir. Bu rivayete zayıf diyenlerin yanında, Hakim tarafından “sahih” olarak telakki edilmiştir. (bk. Hâkim, Müstedrek, 4/620)
Diğer meşhur bir rivayette de 99 kişiyi öldüren adamın da tövbesi kabul olmuş olduğuna işaret edilmiştir:
Rivayete göre Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
"Sizden önce yaşayanlar arasında doksan dokuz kişiyi öldüren bir adam vardı. Bir ara yeryüzünün en bilgin kişisini sordu. Kendisine bir rahib tarif edildi. Ona kadar gidip, doksan dokuz kişi öldürdüğünü, kendisi için bir tövbe imkânının olup olmadığını sordu. Rahib: 'Hayır yoktur!' dedi. Herif onu da öldürüp cinayetini yüze tamamladı."
"Adamcağız, yeryüzünün en bilginini sormaya devam etti. Kendisine âlim bir kişi tarif edildi. Ona gelip, yüz kişi öldürdüğünü, kendisi için bir tövbe imkânı olup olmadığını sordu. Âlim: 'Evet, vardır, seninle tövben arasına kim perde olabilir?' dedi. Ve ilave etti: 'Ancak, falan memlekete gitmelisin. Zira orada Allah'a ibadet eden kimseler var. Sen de onlarla Allah'a ibadet edeceksin ve bir daha kendi memleketine dönmeyeceksin. Zira orası kötü bir yer.'."
"Adam yola çıktı. Giderken yarı yola varır varmaz ölüm meleği gelip ruhunu kabzetti. Rahmet ve azap melekleri onun hakkında ihtilâfa düştüler. Rahmet melekleri: 'Bu adam tövbekâr olarak geldi. Kalben Allah'a yönelmişti.' dediler. Azap melekleri de: 'Bu adam hiçbir hayır işlemedi.' dediler."
Onlar böyle çekişirken insan suretinde bir başka melek, yanlarına geldi. Melekler onu aralarında hakem yaptılar. Hakem onlara: 'Onun çıktığı yerle, gitmekte olduğu yer arasını ölçün, hangi tarafa daha yakınsa ona teslim edin.' dedi. Ölçtüler, gördüler ki, gitmeyi arzu ettiği (iyiler diyarına) bir karış daha yakın. Onu hemen rahmet melekleri aldılar."
Bir rivayette şu ziyade var: "Bir miktar yol gidince, ölüm gelip çattı. Adamcağız yönünü sâlih köye doğru çevirdi. Böylece o köy ehlinden sayıldı." (Buharî, Enbiya 50; Müslim, Tövbe 46; İbnu Mâce, Diyât 2)
Allah bir kulunun adam öldürme gibi bir kul hakkını affederse, vefat eden kişinin hakkı asla zayi olmaz, Allah o kuluna rahmetinden daha ziyade mükâfatlar verip nice günahlarını da affeder.
Önemli olan kulun samimi tövbe etmesi, bir daha o günaha girmemesi, diğer günahlarına da tövbe edip, varsa namaz, oruç zekat gibi borçları onları fa kaza edip ilahi rahmetin affını ümit etmesidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Doksan dokuz adamı öldüren bir katilin tövbesinden bahseden hadisi açıklar mısınız?
- 99 kişi öldüren katil af olur mu?
- Tövbe için altı şart hangileri?
- MÜSTEHAP
- TALHA BİN UBEYDULLAH`IN MÜSLÜMAN OLUŞU
- Talha bin Ubeydullah nasıl Müslüman olmuştur?
- Hz. Ali "Kaza borcu olanın tövbesi kabul olmaz." demiş midir?
- Peygamberimiz, her işi bırak bu sureleri öğren demiş mi?
- TÖVBE
- Bazı günahlara niçin ceza uygulanır?