Abdullah bin Ömer'in namazda ayaklarını açmasıyla ilgili bilgi doğru mudur?

Tarih: 07.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Abdullah bin Ömer (ra) namazda ayaklarını ne fazla birbirinden açardı, ne de tamamen birbirine yapıştırırdı, fakat rahat ve konforlu bir biçim alırdı, bilgisi doğru mudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bu rivayetin el-Muğni’deki tamamı şöyledir:

El-Esrem’in rivayetiyle, Uyeyne b. Abdurrahman anlatıyor: Babamla birlikte mescitte bulunuyorduk. Babam, ayaklarını bir araya getirip bitiştirerek namaz kılan bir adam gördü ve şöyle dedi: “Ben bu mescitte Hz. Peygamber (a.s.m)’in ashabından on sekiz kişiye kavuştum (onları namaz kılarken gördüm). Fakat hiçbirinin bu adam gibi bir şey yaptıklarını asla görmedim.  (Bunlardan) İbn Ömer (namaz kılarken), ayaklarını ne fazla açar ne de birbirine bitiştirirdi. Bilakis, bitiştirmeden ve aralarını fazla ayırmadan, orta bir yol tutardı.” (İbn Kudame, el-Muğnî, 1/696-şamile)

- Hafız el-Heysemî (bu rivayetle ilgili değil, başka bir münasebetle söz konusu ettiği) el-Esrem (Muhammed b. Sad el-Esrem) (bk. Mecamu’z-zevaid, 8/128) ile Uyeyne b. Abdurrahman’ın (bk. a.g.e, 3/173) metruk olduğunu (hadis otoriteleri tarafından sağlam bulunmadığından terk edildiğini) ifade etmiştir. Buna göre, el-Esrem’in rivayet ettiği elimizdeki bu haberin de sahih olduğunu söyleyemeyiz.

- Kıyamda bir özür bulunmadığı takdirde iki ayağın arasını dört parmak kadar açık bulundurmak sünnettir. Çünkü bu durum huşuya daha yakındır. Şafiîlere göre, iki ayak arası bir karış kadar açılır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun