Kuran'da neden bazen gök bazen gökler geçer?
1. Eski beldelerin haberleri! Kiminin izleri hala ayakta, kimi de biçilip yere serilmiş., (Hud 100) örnek verir misiniz ayakta kalan ve kalmayana.
2. Allah Kuran'da neden bazen gök bazen ise gökler diyor neden farklı?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Ayette yer alan ve meallerde genellikle “kimi izleri hâlâ ayakta, kimi de biçilip yere serilmiş” şeklinde geçen “kâim-hasîd” kelimelerinin kaynaklarda farklı manalarına işaret edilmiştir. Örneğin:
Kâim: Çatıları üzerine yıkılan; hasid ise, ekin gibi biçilip yere serilen. (Kurtubi, ilgili ayetin tefsiri)
Bu yoruma göre, kâim ile hasîd ikisi de evlerin yıkıldığına işaret eder. Yalnız, kâim, tamamen yok olmayıp hâlâ bir kısmı ayakta görülen yıkımdır. Hasîd ise, kökünden yıkılıp ekin gibi yerlere serilmiş durumdaki yıkımdır.
Diğer bir yorum şöyledir: Kâim, hâlâ ayakta kalan; hasid, kökten yıkılmış. (Maverdi, ilgili yer)
“Kiminin izleri hâlâ ayakta” ifadesinin örneği, Salih peygamberin kavmine ait köy ve kasabalardır.
“Kimi de biçilip yere serilmiş” ifadesinin örneği ise, Lut peygamberin kavmine ait köy ve kasabalardır. (bk. Meraği, ilgili yer)
Cevap 2:
Sema kelimesi, tekil olup genellikle dünyaya en yakın olan göktür. İnsanlar daha çok gök denilince müşahede ettikleri dünya seması olduğu için, onların çok aşina oldukları bu tekil (sema) kelimesi kullanılmıştır.
Arapçada “sema” yukarıda olduğu düşünülen şeydir. Bu tarzda kullanılmasının bir hikmeti, insanların müşahedelerine bir mümaşattır.
Semavat ise, semanın çoğuludur. Bu kelimenin böyle kullanılmasının bir hikmeti, semanın birden fazla olduğunu, görülen dünya seması dışında başka semaların da bulunduğunu, müşahede edilen semanın varlığına -şuhuda mebni- iman edildiği gibi, daha başka semaların da (yedi kat sema) olduğuna -gaybe mebni- iman etmenin lüzumuna işaret edilmiştir.
Böylece, Allah’ın gayb ve şehadet aleminin hepsini çok iyi bildiğini, dolayısıyla görünen ve görünmeyen her şeye vakıf olduğunun dersi verilmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Azîm, Kebîr ve Aliyy isimleri arasındaki fark nedir?
- Hatif denilen gaybdan haber veren cinlerin Peygamberimizi müjdelediği doğru mu?
- "Biz en yakın göğü kandillerle süsledik." ayetini açıklar mısınız?
- Cinselliği yanlış kullanmanın ve fuhşun zararları nelerdir? Allah'ın gazabına sebep olur mu?
- HAYAT
- Yedi kat sema ve atmosfer hakkında bilgi verir misiniz?
- Cenneti tarif eden "eni gökle yerin genişliği kadar" (Hadid, 57/21) ayeti ile "genişliği göklerle yer arası kadar" (Al-i İmran, 3/133) ayeti arasında bir çelişki var mıdır?
- Arş, sekiz dağ keçisinin sırtında mıdır?
- Namaz kılmayı terk ettim; tekrar nasıl başlayabilirim?
- İbadetlerini aksatan çocuğa baskı uygulanır mı?