Zifaf olmadan erkek kadını boşarsa bir talak mı gerçekleşir?

Tarih: 15.07.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

1. Zifaftan kasıt nedir, kadının bekaretinin bozulması mıdır? Yoksa, öpme veyahut sevişmek ile ama bekaret bozulmadan bu da zifaf sayılır mı? Bu soruların cevabını ayrı ayrı yazar mısınız, lütfen.
2. Zifaftan önce erkek 3 talakla eşini boşasa bile bir talak mı sayılır? Diyanetin sitesinde bir bain talak olur diyor, ancak üç talakla boşarsa yine de bir bain talak olur?
3. Bir de bir talakla boşasa sonra nikah kıymadan bir daha boşama cümlesi kullansa bu yine boşama sayılır mı? Yoksa ilk boşama olarak tek boşama mı sayılır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Zifaf, cinsel ilişki (cima) demektir. Sahih halvet, nikah akdinden sonra ve birleşmeden önce kadın ve erkeğin cinsel ilişkide bulunmalarına herhangi bir engel olmayan bir ortamda baş başa kalmalarıdır.

2. Kişinin henüz cinsel ilişkide bulunmadığı eşini boşamasıyla ilgili olarak Kur'an-ı Kerim’de;

“Ey iman edenler! Mümin kadınları nikahlayıp, sonra onlara dokunmadan (cinsel ilişkide bulunmadan) kendilerini boşadığınızda, onların üzerinde sizin sayacağınız bir iddet yoktur. Bu durumda onlara müt’a (hediye) verin ve kendilerini güzel bir şekilde bırakın.” (Ahzab, 33/49)

buyurulmaktadır. Kişi, zifafa girmediği ve halveti sahiha olmadığı eşini “sen boşsun” sözünü üç kez tekrarlayarak boşarsa, onu bir bain talakla boşamış olur.

3. Sahih nikahtan sonra, zifaf ve halveti sahiha olmadan önce kişi eşini boşarsa, bu boşama az önce ifade edildiği üzere geçerlidir.

Ancak, birinci boşamadan sonra yapılacak boşamalar geçerli değildir. Zira burada boşanmış kadın iddet beklememekte ve boşamaya mahal olmamaktadır.

İlave bilgi için tıklayınız:

BAİN TALAK.
HALVET.
TALÂK.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun