Zaruri şeyleri bilmeden Müslüman olmak geçerli mi?
Zaruriyat-ı diniyye ile ilgili
- Bir sitede bu yazıyor:
"Hükmü bilmeyen kişi, onu öğrenmede kusur ve ihmal etmediği sürece mazur olarak kabul edilir. Ancak kusur ve ihmal bulunmaktaysa, asla mazur olmaz.” (İbn Lahhâm, el-Kavâid ve’l-Fevâidu’l-Usûliyye: 87)
- İmâm Karâfî rahîmehullâh, şöyle demiştir: “Mükellefin telâfi etmesi mümkün olan her türlü cehalet, sâhibi için hüccet olmaz.” (el-Karâfî, el-Furûk: 4/264)
- Ve başka bir sitede ise bu yazıyor.
"Allah’a inanan kimsenin, Allah’ın sıfatlarını da bilmesi gerekir. Bilmezse veya yanlış bilirse, Allah’a inanmış sayılmaz." Buna göre:
- Zaruri şeyleri bilmeyen Müslüman olamaz demek değil mi bu?
- Bir insan kelime-i şehadetin anlamını bilmese, Allah’ın sıfatlarını tam bilmese fakat Müslümanım Kelime-i şehadetin anlamına inanıyorum, Müslüman olmayı seçiyorum, doğrusu nasılsa Allah’ın sıfatları nasılsa kabul ediyorum dese bu kişi Müslüman mıdır? Yoksa bilmeden Müslüman olamaz mı?
- Bana ehlisünnetten delillerle açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
“Bir insan kelime-i şehadetin anlamını bilmese, Allah’ın sıfatlarını tam bilmese fakat Müslümanım Kelime-i şehadetin anlamına inanıyorum, Müslüman olmayı seçiyorum, doğrusu nasılsa Allah’ın sıfatları nasılsa kabul ediyorum dese, bu kişi Müslümandır.”
Ancak Müslüman olduktan sonra bilinmesi kendine farz olan bilgiyi elde etmesi farzdır, bunu ihmal ederse dinden çıkmaz, ama günahkâr olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadet ayetlerde geçer mi?
- Şehadet ederim cümlesi hangi anlamdadır?
- Peygamberimiz, kendi peygamberliğini tasdik etmiş midir? Kelime-i şehadetin kaynağı nedir?
- Şeytanın, farzları yapmayan ve haramları işleyenin imanını alması daha mı kolay?
- Müslüman olmak için neden kelime-i tevhid değil de kelime-i şehadet getiriyoruz?
- İnsanlar Allah ismini ilk defa ne zaman duymuşlardır? Allah ismini İslamiyet gelmeden önce Arap toplumu kullanıyor mudu?
- İslam'ın esasları nelerdir?
- İNTİHAR EDEN VEYA İÇKİ İÇEN KİMSENİN CENAZE NAMAZINI KILMAK CAİZ MİDİR?
- KELİME-İ ŞEHÂDET
- İCMÂLÎ ÎMAN