Yemekten önce yapılan dua dinimizde var mıdır? Resul-i Ekrem (asm), yemekten önce dua eder miydi?

Tarih: 27.10.2006 - 20:16 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (asm) yemeğe başlarken şöyle dua ederdi:

"Allahumme barik lena fima razektena ve kına azabennar, bismillah"

"Allah'ım; rızık olarak bize verdiğini bereketlendir, bizi ateş azabından muhafaza eyle, Allah'ın ismiyle başlıyorum." (Nevevi, Ezkar, 205; Mecmuatü'l-Ahzab)

Yemeğe başlarken besmele çekilmesiyle ilgili hadisler vardır:

“Besmele çek! Sağ elinle ye! Hep önünden ye!”(Buhârî, Et`ime 2, 3; Müslim, Eşribe 108. Ayrıca bk. Tirmizî, Et`ime 47; İbni Mâce, Et`ime 8)

“Biriniz yemek yerken besmele çeksin. Şayet yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı anda ‘baştan sona bismillah’ desin.”(Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Tirmizî, Et`ime 47)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında birisi yemek yiyordu. Adam son lokmaya kadar besmele çekmedi. Son lokmayı ağzına götürürken “bismillâhi evvelehû ve âhirehû” (baştan sona bismillâh) dedi. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem güldü ve şöyle buyurdu:

“Şeytan onunla birlikte yemek yiyordu. Adam besmele çekince, şeytan yediklerini kustu.” (Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Nesâî, es–Sünenü’l–Kübrâ, Âdâbü’l–Ekl, 15)

Hz. Peygamber (asm), yemeklerden sonra da pek çok dua yapmıştır. Bu sebeple yemek duası ile ilgili oldukça çok hadis-i şerifler mevcuttur. Bu duaların bir kısmını birleştirerek okumakta fayda vardır, şöyle ki:

"Bize yediren, içeren, Müslüman olmayı nasib eden Allah'a hamdolsun." (Ebû Dâvud, III/475)

"Âllah'ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl. Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir." (Tirmizî, Daavat, 55)

"Bize rızık ver, sen rızık verenlerin en hayırlısısın." (Maide, 5/114). Allah'ım! Biz senden nimetin tamamını, kusursuz ümmeti ve ayetin devamını istiyoruz." (Ebu Davud, III/501)

Enes b. Mâlik (r.a) anlatıyor: Rasûlüllah (asm) şöyle buyurdu:

"Yemeğini yedikten sonra şu şekilde duâ eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır:

"Sarfedilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde, bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran Allah'â hamd olsun."(Tirmizî, Daavât, 56).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun