Yemek ve meyveleri seçmek sünnet midir?

Tarih: 03.08.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peki, neyi nasıl seçmeliyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Rasûlullâh Efendimiz (asm)’in yemekte aradığı başlıca özellikler, onun, helâl, temiz ve vücûda faydalı olup olmayışıdır. Yemek seçme ve yemeğe kusur bulma âdetleri ise kesinlikle yoktu.

Soruda geçen konunun kaynağını teşkil eden şu hadis-i şeriftir:

Hz. İkraş anlatıyor: Resulullah (a.s.m) ile birlikte aynı tabaktan seride (ekmek üzerine et ve suyunun konulduğu bir yemek çeşidi) yiyorduk. Ben ellerimi tabağın değişik yerlerinde / kenarlarında gezdirmeye başlayınca: “Ya İkraş! Bir yerden ye, çünkü yemeğin hepsi birdir / aynıdır.” buyurdu. Sonra değişik hurma türlerinin bulunduğu bir tabak önümüze kondu. Ben önümden yemeye başladım. Resulullah (a.s.m) bu kez “Ya İkraş! Dilediğin yerden yiyebilirsin, çünkü bu, bir tek çeşit değildir.” buyurdu. (Tirmizî, Et’ime, 41).

Bu hadiste, yemeğin bir adabı öğretiliyor. Aynı kaptan aynı yiyecek yeneceği zaman, herkesin kendi önünden yemesi en uygun olanıdır. Fakat, çeşitlilik arz eden yiyeceklerde ise, kişi farklı şeylere uzanabilir. Bu husus, bir zorunluluk değil, bir ruhsattır.

Nitekim yemek yerken, tabağın kendisine en yakın olan kenarından yenilir. Özellikle ortasından alınmaz. Çünkü yemeğin bereketi ortasındadır. Zira Hazreti Peygamberimiz (asm) şöyle buyuruyor:

“Bereket yemeğin ortasına iner. Onun için kenarından yiyin, ortasından yemeyin.(Cem’ul Fevaid, 5/386; Tergıb ve Terhib, 4/356)

Normalde çorba, pilav, fasulye vesaire gibi her tarafı aynı olan yemeklerde, kendi önünden yemek edep iken, meyve gibi farklı kalite ve evsafta yiyecek maddesi ihtiva eden tabaklarda sadece önden değil, seçerek yemek, edebe aykırı değildir. Yani seçerek de yenilebilir.

Eğer kişi, başaksını kendine tercih ederse -örneğin, kötü meyveleri alıp iyileri arkadaşına bıraksa-, bu nurun ala nur olur. Kur’an’da bu davranış “İsar" (başkasını kendine tercih etme) kavramıyla söz konusu edilmiş ve bu davranışı sergileyenler övülmüştür. (bk. Haşir, 59/9)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun