Yemeklerden önce ve sonra elleri yıkamak sünnet midir?
Değerli kardeşimiz,
Selman (r.a)'den şöyle rivayet olunmuştur; dedi ki: Ben Tevrat'ta, "Yemeğin bereketi, yemekten önce elleri ve ağzı yıkamaktır." (sözünü) okumuştum. Bunu Peygamber (asm)'e anlattım. Bunun üzerine (Hz. Peygamber):
"Yemeğin bereketi yemekten önce elleri, yemekten sonra da elleri ve ağzı yıkamaktır." buyurdu. (Tirmizî, Etime 39; Ahmed b. Hanbel, 1/441)
Bu hadis-i şerif yemekten önce ve sonra elleri yıkamanın sünnet olduğunu söyleyen Hanefîlerin delilidir. Aliyyü'l-Kârî'nin açıkladığı gibi Hz. Peygamber (asm), "Yemekten önce elleri yıkamak fakirliği, yemekten sonra yıkamak da cinneti önler." buyurmuştur. Bu, bütün peygamberlerin sünnetidir. Bu bakımdan Hanefî uleması yemekten önce ve sonra elleri yıkamanın sünnet olduğunu söylemişlerdir.
Bu konuda Dürrü'l-Muhtâr isimli eserde, "Yemeğin sünneti yemekten önce Besmele çekmek, yemekten sonra Elhamdülillah demektir." diye kaydedilmiştir. Mülteka isimli eserde de bunlara, yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması da ilave edilmektedir.
Avnü'l-Mabud yazarının dediği gibi, her zaman kirlenmeye ve mikrop kapmaya müsait olduğundan, yemekten önce ellerin yıkanması, yemeğin vücuda yaraması yönünden çok lüzumludur.
Yemek esnasında yağlanmaları ve yemeğin bulaşması kaçınılmaz olduğu için de yemekten sonra ellerle birlikte ağzı yıkamakta da çok büyük faydalar vardır.
Binaenaleyh, bu sünnete uyularak yenen yemekte bereket olur. Bu şekilde yenen yemek nefsin sükunet bulmasına yardımcı olduğu gibi, ibadete koşmasına da sebep ve yardımcı olur. Ayrıca bu şekilde yenen bir yemeğin, yiyenlerin doymasına yetecek kadar maddeten artması da söz konusudur.
Şu halde, bu sünnete uymak, hem maddi hem de manevi nice bereketlere vesile olacaktır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Sünnetin bağlayıcılığı, örnek alınması ve kaynağının vahiy olup olmadığı hakkında...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sahurda ağzı 3 kere çalkalamak, sünnet mi?
- "Uyandığınız zaman ellerinizi üç kere yıkayın, çünkü ellerinizin nerede gecelediğini bilemezsiniz." hadisini açıklar mısınız?
- Peygamber Efendimiz yemeğe ekmeği neden banmazdı?
- Yarına bulaşık bırakan kişinin başından bela eksik olmaz diye bir hadis var mı?
- Peygamberimiz kaç parmak ile yemek yerdi?
- DİŞİ ALTIN VE GÜMÜŞ İLE KAPLAMAK CAİZ MİDİR?
- Dünden kalan yemek ısıtılmaz mı?
- Sünnetle Yaşamak- 28. GÜN
- Peygamber Efendimizin yemek yeme usulü ve oturma şekli nasıldı?
- YEMEKLER SOFRA DÜZENİ VE ÇEŞİTLİ YİYECEKLER