Yasin suresi 40. ayete göre güneş ve ay tutulması nasıl açıklanabilir?

Tarih: 26.04.2014 - 01:21 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anladığımız kadarıyla soruda, “Ne Güneş Ay’a kavuşabilir, ne gece gündüzün önüne geçebilir. O gök cisimlerinden her biri, birer yörüngede akar, durur…” mealindeki ayette özetle “Güneş Aya kavuşmaz, gece gündüzün önüne geçmez” manasına gelen ifadelere bakılırsa ay tutulması olmaz, denmek isteniyor. Eğer soruyu doğru anladıysak, bunun cevabı şöyledir:

- Bu ayette, güneş ve ayın birer gök cismi olarak kendilerine tahsis edilen yörüngelerinden çıkmayacakları, ilahî takdirle düzenlenen harika nizam ve intizam tablolarında herhangi bir eksen kaymasının söz konusu olmayacağı ifade edilmektedir.

- Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girmesi ve Güneş ışığının Ay’a yansımasını engellemesi, ayette ifade edilen bir eksen kayması değildir. Bilakis, Allah bu kozmik düzeni öyle bir şekilde ayarlamış ki, Güneş, Ay ve Yerküresinden her biri bu düzende son derece düzgün ve yörüngesinden bir saniye bile kaymadan hareket etmekte olduğu ve normal seyrine devam ettiği halde -Allah’ın insanlara göstermek istedi birer ayet olarak- Güneş ve Ayın tutulmasına imkân verilmiştir.  

Bu bakımdan ayette konuyla ilgili anlaşılmayan bir şey söz konusu değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun