"Yakıtı insanlar ve taş olan ateşten sakının; o inkarcılar için hazırlanmıştır." (Bakara, 2/24) ayeti açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Bakara Suresi 23 ve 24. ayetler:
23. Kulumuza indirdiğimiz kitaptan dolayı bir şüphe içinde iseniz, onun benzeri bir sure de siz getirin, Allah'tan başka taptıklarınızı da yardıma çağırın; eğer iddianızda samimi iseniz!
24. Bunu yapamazsanız -ki asla yapamayacaksınız- yakıtı insanlar ve taş olan ateşten sakının; o inkârcılar için hazırlanmıştır."
İlgili ayetin tefsiri:
Ayette zikredilen "ateş" cehennem ateşidir. Bu ateşin yakıtının taşlar ve insanlar oluşu düşündürücüdür. İnsanlar bu âyetin gelmesinden yüzyıllar sonra kömürü bulup yaktıklarında, taş gibi nesnelerin de yandığını anlamışlardır. Cehennemin yakıtı olanlar ise kim bilir nasıl taşlardır?
Bazı müfessirler bu taştan maksadın tapınılan taş heykeller, tanrı timsalleri olduğunu düşünmüşlerdir. "Şüphe yok ki siz ve Allah'tan başka taptığınız tanrılar cehennem yakıtısınız." mealindeki âyet de bu anlayışı destekler gibidir. Ancak heykel ve putun ham maddesi bile olsa eşyanın cezalandırılması âdil ve mâkul görülmediğinden, ceza olarak yakılanları "şuurlu ve iradeli yaratıklar" olarak anlamak, taş yakıtı ise "gayb âlemine ait, mahiyeti dünyalılar tarafından bilinemeyen bir nesne" olarak yorumlamak daha uygundur.
Hadislere göre cehennem ateşi, yakıcılık bakımından dünya ateşinden yetmiş misli daha şiddetlidir. (Buhârî, "Bed'ü'l-halk", 10; Timizî, "Cehennem", 7.)
Bugün lazerle elmas kesiliyor. Mahiyet ve şiddetini bilmediğimiz ateşlerle taşların da ayrışıp yanması mümkündür. İnsan vücudu gibi narin bir cismin böyle bir ateşte ölmeden ve tükenmeden azap görmesinin tasavvuru bile dehşet vericidir.
Kur'ân-ı Kerîm insanları işte bu ateşten korumak için gönderilmiştir ve onları rahmete, cennete, ebedî saadete çağırmaktadır. (Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu, I, 33.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazla ilgili hadisi şerifler nelerdir?
- Şafii Mezhebi'ne göre zekat verirken, verilen paranın zekat olduğunu söylemek gerekir mi?
- Teşehhüdde okunan Ettehıyyatü, Salavatlar ve Rabbena duaları ayet midir dua mıdır?
- "Hem üç şiddetli ihtiyaç ve meyl-i sefahet ve ölümü her vakit hatıra getiren kesretli hastalıklar ve dinsizlik cereyanlarının o medeniyetin içlerine yayılmasıyla intibaha gelip uyanmış beşerin..." Şiddetli üç ihtiyaç hakkında bilgi vererek açar mısınız?
- "O takva sahipleri öyle kimselerdir ki, gayba iman ederler..." Takva sahiplerinin gayba iman etmeleri, niçin bir özellik olarak nazara veriliyor? İman ile gayb arasındaki münasebeti nasıl anlamalıyız? Gaybtan maksat nedir?
- ZEYNEB binti CAHŞ (r.a)
- "İkramın izharı, tahdis-i nimettir. Kisbin medhali yoktur; nefsi onu kendine isnad etmez." ifadesini izah eder misiniz?
- HAREM-İ ŞERİF
- Üstad "Ben görmediğimi yazmam." demiş midir, bu konudaki tavrımız nasıl olmalıdır?
- "Zindan-ı atâlete düştüğümüzün sebebi nedir?" bölümünü özetler misiniz?