Vitrinde cansız manken kullanmak caiz midir? Ürünler üzerinde tanıtıcı müstehcen kadın resimlerinin bulunmasının hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
Söz konusu vitrin mankenlerinin baş kısmı yoksa, kullanılmasında bir sakınca olmaz. Başı olan mankenlerin kullanılması, klasik kaynaklarımıza göre sakıncalıdır. Çocuk-bebek mankenlerin başı da olsa ruhsat vardır.
Burada dikkat edilmesi gereken konu, bu mücessem figürlerin örtüsüz ve çıplak biçimde sergilenerek, kadın vücudunu teşhir edercesine organlarının belirgin olarak insanların bakışına sunulması uygun değildir. Muhtelif çamaşırlarla örtülü bulundurulmasında bir haramlık söz konusu değildir.
Kanaatimizce, müstehcenlik arz etmeyen, insanların hayal dünyasını kötü tasavvurlarla meşgul etmeyen, ticaret pazarında gerçekten bir zorunluluk arz eden vitrin mankenlerin kullanılmasında haramlık yoktur, olsa olsa, bir kerahet olabilir.
Soru:
Bayan giyim mağazasında elbiselerin sergilenmesi için kullanılan mankenlerin (saçı, kipriğine kadar bütün azaları tam) bulundurulması, giydirilmesi ve böyle bir yerde çalışmanın hükmü nedir?
Cevap:
Böyle bir manken hem çıplak heykel gibidir hem de kapitalizmin doymak bilmez kazanma hırsının aleti, insanları tüketime kışkırtmanın aracıdır. İnsanlar ihtiyaç duydukları nesneleri arar bulur alırlar. Bunları tanıtmak fiyat ve yerlerini bildirmek manasında reklam meşrudur.
Ama insanlarda ihtiyaç duygusu uyandırmak, almayacağını aldırmak, satmayacağını sattırmak için yapılan büyü tesirli reklamlar meşru değildir. Çıplak kadın heykelleriyle vitrin yapma ve süsleme de bu reklam çeşidine girer.
Müslüman bir tacir vitrin yapacaksa kırmızı çizgilere dikkat ederek yapacak. Malı ve fiyatını göstermek istiyorsa bunu, canlı veya cansız kadın vücudunu kullanarak yapmayacak, hem estetik hem de İslam ahlak ve âdâbına uygun sunumlarda bulunacak.
İlave bilgi için tıklayınız:
Banka reklamı yapmak ve reklamlarda açık kadın resmi kullanmak caiz midir?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Emitasyon, sahtecilik caiz midir? Ünlü markaların ismiyle sahte elbise üretmek marka taklidi yapmak caiz midir?
- KADININ EV İÇİ KIYAFETİ
- Moda tasarımı bölümünde okumak doğru mudur? Bu bölümde çıplak resim çizdiriliyor, bu resimleri çizmek caiz midir?
- PARDESÜ-ÇARSAF
- Banka reklamı yapmak ve reklamlarda açık kadın resmi kullanmak caiz midir?
- Filme yorum yapıp para kazanmak haram mı?
- İnternet üzerinden bazı sitelere üye olarak, reklamlara tıklayarak veya gelen mailleri okuyarak para kazanılıyor. Acaba bu günah mıdır?
- Spor ve film yoluyla para kazanmak?
- Başörtülü veya basörtüsüz bir kadının, televizyona çıkıp program yapması ne kadar doğrudur?
- HURMET-İ MUSÂHARA(KAYIN PEDERİN ELİNİN ÖPÜLMESİ)