Velinimet kelimesi sıkça kullanılır, İslam'a göre sakıncası var mıdır; tam manası nedir?
Değerli kardeşimiz,
Kelimenin Arapça aslı “veliyu’n-ni’meti “şeklindedir. Osmanlıca’ya Veli-yi nimet / Türkçe’ye velinimet olarak geçmiştir. Nimeti veren / nimetin sahibi / nimeti tedarik eden anlamına gelir.
Bizim için nimeti yaratarak tedarik eden, nimetin asıl hakiki sahibi Allah’tır, amenna... Fakat sebepler dairesinde mecazî nimet sahipleri de insanlardır. Bu sebeple, bize iyilikte bulunan bir kimse için “velinimet” sözcüğünü kullanmakta bir sakınca yoktur.
“İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a da teşekkür etmez.” (Tirmizi, Birr 35, 1955; Ebu Davud, Edeb 12, 4811) mealindeki hadisten de bunun caiz olduğunu görebiliriz.
Demek ki, İslam’a göre iki velinimet vardır, biri hakiki, diğeri mecazidir. İkisine de teşekkür etmek insanî bir görevdir. Tabii ki, nimetlerin tablacısı olan insana yapılan teşekkür ile, nimetlerin yaratıcısı Allah’a yapılan teşekkürlerin boyutu çok farklı olacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Uzun süren nişanlılıklarda nasıl davranılmalı?
- Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Şems-i Tebrizi hakkında bilgi verir misiniz?
- İbn Âşur kimdir?
- Yapılan bir iyilikten dolayı insanlara teşekkür etmekle ilgili hadisleri açıklar mısınız?
- RAMAZAN BAYRAMI
- İslamiyet hak din ise, neden dünyada bu kadar çok inkar eden veya başka dinlerden olanlar var?
- Marifetname'de "Rıza, kişinin aklının alacağı tedbirlerden kurtulmasıdır. Allah'ın irade ihtiyarına tabi olmaktır." diyor. Bu sözü nasıl anlamalıyız?
- Süleyman Hilmi Tunahan hakkında bilgi verir misiniz?
- Ehl-i Kitaba; Yahudi ve Hristiyanlara kafir demek doğru mudur?
- MUSAHERE