Varant alımı satımı caiz mi?

Tarih: 04.08.2016 - 00:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Caiz değilse, neden?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Varant, elde bulunan bir mal değildir, belli bir süre içinde bir malı alma ve satma hakkıdır. Malın mevcudiyeti bile belli değildir, her şey kâğıt üzerinde cereyan ediyor, alan satan fiyat hareketlerinden istifade ederek para kazanıyor veya kaybediyor. Bu işi yönetenler ise ücret alarak para kazanıyorlar. Kişi yatırdığı ücretin tamamını kaybetme riski de barındırmaktadır.

Böyle bir işlemin hem ülkeye faydası yok, hem de fıkhen caiz görünmemektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

istiklaliyet

Tamam da fiyat hareketleri malın değerine göre değişim sağlıyor. altının değerinin azalıp çoğalmasınden kaynaklanan kazanç haram değil değil mi ? Varant ta bu kısma girmiyor mu ? Ayrıca hocam tatminkar bir cevap vermemişsiniz. Caiz mi diye sorulmuş ancak ülkeye faydası yok gibi bir cevap vermişsiniz bunu ekonomi uzmanları düşünüp karar versin. İslami ekonomi üzerine alanında uzman olan kişiler niçin yeterli derecede bu konuda yatırımcı müslümanları bilgilendirmiyorlar??

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Kişi az veya çok yatırdığı sermayenin tamamını kaybetme gibi bir riski de barındırmaktadır. Oysa reel alım satımlarda ancak mal zayi olması vb. durumlarda kaybeder. Zarar etse de malının tamamını kaybetme durumu gerçekleşmez. Bu durum varant işleminin caiz olmaması için tek başına yeterli bir gerekçedir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun