Uykuyu azaltmakta zorlanıyorum, tavsiyeleriniz nelerdir?

Tarih: 03.10.2022 - 16:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Büyüklerimize baktığımızda insan hayret ediyor, gece uyumayıp çalışan insanlar var. Biz de bu değerli şahsiyetler gibi, nasıl daha az uyuyabiliriz?
- Bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz?
- Talebeyim, uykuyu azaltmakta zorlanıyorum. Zorlanmak elbet normal olabilir, bir süre sonra vücut alışacaktır kanaatindeyim.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle "fazla uyku" derken, tam olarak kaç saat uyuduğunuzu bilmiyoruz. Keşke yaşınızı ve günde kaç saat uyuduğunuzu da belirtseydiniz, ona göre tavsiyelerde bulunmak daha faydalı olurdu.

Ayrıca ne zamandan beri fazla uyuduğunuzu bilmek de önemlidir. Çünkü fazla uyumanın fizyolojik, psikolojik nedenleri olduğu gibi mevsimlere, dönemlere göre, hatta kişinin genetiğine göre de değişen nedenleri söz konusudur. Bu nedeni bulmak da ancak, fazla uyuma alışkanlığınızın ne zaman başladığını bilmenizle mümkündür.

Size ancak genel tavsiyelerde bulunabiliriz:

1) Eğer çocukluğunuzdan beri fazla uyuduğunuzu düşünüyorsanız ve aile geçmişinizde de sizin gibi fazla uyuyanlar varsa, bu bir hastalık olmaktan ziyade, genetik bir durumdur. Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi, belli limitler dışında değiştirmek mümkün olmayabilir. Ani bir kısaltmaya giderseniz, sağlık sorunlarına neden olabilirsiniz.

2) Eğer akranlarınıza göre çok fazla uyuduğunuzu düşünüyorsanız, ilk yapacağınız şey bir an önce bir dahiliye uzmanına muayene olmaktır. Çünkü Hipersomniadan muzdarip olabilirsiniz veya kalbinizle ilgili bir sorun olabilir veya Troidlerinizle ilgili bir rahatsızlığınız olabilir veya kansızlık olabilir.

3) Fizyolojik tahlillerden bir sıkıntı gözükmüyorsa, depresyon veya benzeri bir ruhi sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle gündüz uykunuz ağır basıyorsa bir ruh sağlığı uzmanına görünmenizde fayda var. Bu bir depresyon ve can sıkıntısı halinin yansıması olabilir. Depresyon sorunu ortadan kalkmadan uyku düzenini sağlamak zordur.

4) Fizyolojik ve psikolojik sağlık sorunlarınız yoksa, fazla uyumanızın altında muhtemelen, fazla ağır yemekleri tercih etmeniz, uyumadan hemen önce mideyi doldurmanız, geç yatıp geç kalkmanız, karanlık ve havasız bir oda, ağır işler gibi ruhu ve bedeni yoran etkenleriniz olabilir.

5) Uzmanlar genelde 7-8 saatlik bir uykuyu normal olarak kabul ediyorlarsa da bu yine de kesin bir kriter değil. Kişiden kişiye, yaptığı işe, sağlıklı ve kesintisiz uyuyup uyumadığına, bulunduğu ortamın uykuya olumlu veya olumsuz etkisine göre değişebilir. Yani yakın çevrenize bakarak ve büyük zatların uyku saatlerine bakarak kendinizi onlarla karşılaştırmayın. Uyku kalitenizi etkileyen faktörleri gözden geçiriniz.

6) Akşam saatlerinde spor yapmaktan, yani kan dolaşımını artıran etkinlerden sakının. Çünkü bu durum, geç uykuya dalmanıza neden olacağı, için erken kalkmanızı engeller.

7) Erken saatlerde uyursanız, daha az zamanda uyku ihtiyacınızı karşılarsınız. Ama geç saatlerde yatağa girerseniz, vücut için en sağlıklı uyku saatlerini kaçırmış olursunuz. Bunun için en verimli uyku saatlerinde uyumaya özen gösteriniz.

8) Fazla uyku alışkanlıktan da kaynaklanabilir. Eğer böyle bir durum varsa, beyninizi ve bedeninizi buna şartlandırmışsınız demektir. Bunun da önüne geçmek için hem beyninize hem de bedeninize yeni telkinlerde bulunmanız gerekir. Şöyle ki;

Davranışlar alışkanlıklar sonucu kazanılır; bunu tersine çevirmek de yine alışkanlıklarla mümkündür. Yeterli uyumanın alışkanlık haline gelmesi için, 7-8 saat uykunun sizin için yeterli olduğunu, gerisinin alışkanlık sonucu olduğuna kendinizi inandırın. Bunun için kendinize altı ay gibi bir zaman ayırınız.

İkinci olarak yarım saat erken kalkın ve bunu en az bir ay deneyiniz. Mevcut uykunuz size kafi geliyorsa, yavaş yavaş bünyenizin alışma durumuna göre uykunuzu azaltın. Yeterli gelmiyorsa, bir ay daha aynı şekilde devam ediniz. Yeni alışkanlık kazanıncaya kadar bu şekilde devam ediniz.

Bu şekilde alışkanlık kazandıkça yarım saat, tekrar yarım saat şeklinde azaltarak biyolojik-psikolojik, maddi-manevi, bedensel-ruhsal durumlara da dikkat ederek, sünnete uygun bir beslenme ve yaşama yöntemiyle günlük 5-6 saat uykuya indirmek mümkün olabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Peygamber Efendimizin uyku düzeni nasıldı?

Kerahet vaktinde neden uyunmaz, hikmeti nedir?

Uyku düzenimiz nasıl olmalıdır? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun