Uykuda veya uyuklama durumunda, cinsel organın sertleşmesi sonucu, şehvet olmadan gelen beyaz vucud sıvısı sonucunda gusül abdesti almak gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Uykudan uyanan kimse, yatağında, çamaşırında veya bedeninde bir yaşlık görünce bakılır: Eğer rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu hatırlıyorsa, gusletmesi gerekir. Yaşlığın meni olup olmamasında şüpheye düşmesi bir önem taşımaz. Ancak ihtilam olduğunu hatırlamadığı takdirde, yaşlığın mahiyetinin ne olduğu üzerinde durulmaz ve gusül gerekmez. Çünkü akıntının şehvetle geldiği bilinmemektedir. Bu mesele İmam Ebû Yusuf'a göredir, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gelen akıntının mezi olduğunu anlıyorsa, gusl etmesi gerekmez. Fakat meni olduğunu biliyor veya şübheye kapılıyorsa, gusletmesi gerekir. İhtiyata uygun olan da budur. Onun için fetva buna göredir.
Yatağından uyanıp kalkan kimse, ihtilam olduğunu hatırladığı halde, tenasül organında bir yaşlık görse gusletmesi gerekir. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse, uyanıp da bu organında bir yaşlık görse, bakılır: Eğer bu yaşlığın meni olduğuna kanaati varsa veya uyumadan önce bu organı hareketsiz bir halde idi ise, gusletmesi gerekir. Fakat böyle bir kanaati yoksa ve tenasül organı da önceden uyanık durumda idi ise, gusletmesi gerekmez. Bulunan yaşlığın mezi olduğuna hükmedilir. Çünkü organın uyanık olması, mezinin çıkmasına sebeb olur.
Şehvet duygusu üstün geldiğinde, cinsel organdan elen beyaz sıvı mezidir. Meziden dolayı da gusül gerekmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Uyandığımda yaşlık olduğunu görürsem gusül gerekir mi? İhtilam olduğumu hatırlamazsam cünüp sayılır mıyım?
- Çamaşırda görülen lekeden dolayı gusül gerekir mi?
- Sabah uyandığında elbisesinde ıslaklık gören kişi gusül abdesti alması gerekir mi?
- Şehvetle yerinden kopan, fakat tutma sonucu şehfetle dışarı çıkmayan meni gusül gerektirir mi? Gusle niyet edip normal banyo yapsak abdestimiz geçerli olur mu?
- Guslü gerektiren hallerle ilgili bilinmesi gerekenler
- Gece gelen sıvının meni mi yoksa mezi mi olduğunu bilmeyen kimseye gusül gerekir mi?
- Gusülden sonra meni gelirse, gusül abdestini yeniden almak gerekir mi?
- Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi? Ve de durup dururken gelen meni guslü bozar mı?
- Gusül abdesti aldıktan sonra, şehvetsiz ve tenasül uzvunun uyanık olmadığı bir halde gelen mezi veya meniden dolayı tekrar gusül gerekir mi?
- Gusülden önce istibra gerekir mi? Gusül abdesti almadan önce bevledip istibra yapmadan gusül abdesti alınınabilir mi?
Yorumlar
ALLAH razi olsun hocam sayenizde bugünkü namazlarım kazaya kalmayacak