Üye olduğum yardımlaşma sandığının yaptığı haram işlerden sorumlu olur muyum?

Tarih: 25.11.2014 - 05:54 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli bir astsubayım.. Hava kuvvetleri komutanlığı içinde bir "Hava Kuvvetleri Yardımlaşma Derneği Sandığı" oluşturulmuş. Ben 2001 yılında askeri okuldan mezun olurken bizi üye yaptılar. yaklaşık 10 yıldır üyeyim ayda 77 tl maaştan direkt kesiliyor.. Dilekçe verdim 2011 yılında ödemeyi bıraktım. 2011 yılına kadar hesabımda şu an biriken ana param 9.700 tl. civarı. Eğer aidat ödemeye devam etmezsem 3 yıl geçtiği için bu ayın sonunda tamamen üyeliğimi iptal edecekler ve ana paramı derneğe gelir kaydedecekler. Bir daha paramı alamayacağım.
- Bu sandık vefat eden ve malüliyet durumunda personelin ailesine bir miktar para yardımı da yapıyor.. Üyelerden aldığı aylık 77 tl. aidatları faizde değerlendiriyor. Derneğin tek geliri faiz ve paramı emekli olunca veya hava kuvvetlerinden istifa edince veriyorlar.. Emekliliğe 15 yıl var.
- Dernekten komple çıkmalı mıyım?
- Yoksa ödemeye devam edip emekli olunca ana param ile faizli kısmı ayırıp ana paramı mı almalıyım?
- Anaparamı onlara bırakmak istemiyorum, ama dinen yanlış ve caiz olmayan bir şey de yapmak istemiyorum.
- Aylık olarak maaşımdan kesilen 77 tl aidatın dernek tarafından banka faizlerinde ve derneğin kendi kararı ile başka yerlerde değerlendirilmesi beni sorumlu tutar mı? Ben dinen sorumlu olur muyum?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an ve sünnetin açık hükümlerine göre İslam'da faizin her çeşidi haram kılınmıştır. Faizli işlemler ister özel kişiler arasında, ister bankalar veya diğer kuruluşlar arasında yapılmış olsun; hepsi aynıdır ve dini hüküm olarak hepsi haramdır.

Yardımlaşma ve dayanışma ise, İslam'ın her vesileyle tavsiye ettiği hususlardandır. Yardımlaşma sandığı kurmak, bu sandıktan para alıp vermek faizli bir işlem sayılmaz.

Ancak, yardım sandığının toplanan paraları dinen meşru olan alanlarda çalıştırması ve yapılan yardım ve faydalı işlerin İslam'ın temel esaslarına aykırı olmaması gerekir.

Buna göre bahse konu sandığın içeriği bu ilkelere uygunsa yardım sandığı tarafından verilen paranın alınmasında ve geri kalan paranın orada bırakılmasında dinen bir sakınca yoktur.

Ancak meşguliyet alanı İslam'ın tasvip etmediği faiz, dinen helal olmayan ürünlerin ticareti gibi konularda ise, buraya para yatırmak ve birikimlerin orada tutulması caiz olmaz.

Sorunuzda söz konusu yardımlaşma sandığından çıkıp çıkmama konusu sorulduğu için belirtelim ki bu konuda sandığa üye olanın karar vermesi gerekir.

Söz konusu sandığa üye olan kimse anaparasını isterse şimdi isterse emekli olunca alabilir.

Ancak söz konusu yardımlaşma sandığına üye olan kimseler yardımlaşma sandığı yönetimi tarafından paraların faize yatırılmasından kendi paraları, hakları veya yetkileri oranında sorumlu olurlar.

Sandığa üye olan kimse sandıktan çıktığı zaman anaparasını enflasyon kaybı ile birlikte alabilir. Çünkü enflasyonist ortamlarda kişinin alacağının reel değerinden bir eksilme söz konusu olduğu için, geçmiş alacak veya borçlanmalar tahsil edilirken paranın, "borçlanma esnasındaki yahut da enflasyona uğradığı andaki alım gücü" ile tahsil edilebilir.

Paranın reel değeri, verildiği andaki enflasyona uğramamış değeridir. Bu meblağ, sahibinin gerçek parasıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun