Tövbe eden kafir affedilmez mi?
- Allah şirki affetmeyeceğini söylemiş ama bu günahı işleyen bir kimse nasıl etmeli?
- Allah şirki affetmeyeceğini söylemiş ama bunu yapan bir kul nasıl tövbe etmeli ve o günahtan kurtulabilir ya da tövbe etsen bile hiç affedilmeyecek mi?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, “Allah, kendisine ortak koşulmasını elbette bağışlamaz. Ondan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah'a ortak koşarsa, büsbütün sapıtmıştır." (Nisa, 4/116) mealindeki ayet, hayattayken tövbe edip iman edeni değil, kâfir olarak vefat edeni ifade eder.
Allah Teala’nın günahları bağışlamakla ilgili adeti, kanunu bu surenin 48. ayetinde kitap ehli olan Yahudilere ev Hristiyanlara hitaben ifade edilmişti. Burada ise Allah’a şirk koşanların bağışlanmayacağı bildirilmektedir. Bu surenin 137 ve 168-169. ayetlerinde müşriklerin dışındaki gayrimüslimlerden olup iman esaslarını inkâr edenler, küfürde ileri gidip zulme sapanlar da “bağışlanmayanlar” çerçevesine alınmış, bütün bunların gidecekleri yerin cehennem olduğu bildirilmiştir. Ehl-i kitap’tan olduğu halde inancında şirk unsuru bulunan, mesela Allah’ı bir değil üç, üçten biri olarak bilen kimselerin kâfir oldukları ise bir başka ayette açıklanmıştır. (bk. Mâide 5/73)
Demek ki, ateist, deist, müşrik, Yahudi, Hristiyan… fark etmez, hangi tür inkârda olursa olsun vefat etmeden önce iman edip İslam Dinini kabul ederse, artık o affedilmiştir, annesinden yeni doğmuş gibidir.
İman Bütün Karanlıkları Yok Eder
Yıllarca karanlık içinde olan bir odaya ışık yakınca hemen aydınlanması ve önceden kalan karanlığın yok olması gibi, inkâr karanlığında yıllarca da olsa kalan bir kalbe, iman girince hemen aydınlanır ve önceki inkâr karanlığından hiç bir iz kalmaz.
Her Günahın Tövbesi Kendi Türündendir.
İnkâr eden kimse iman edince inkâr günahı silinir.
İçki içen mümin pişman olup içkiyi terk edince affedilir.
Kul hakkı da olan günahı işleyen mümin hem Allah’tan affedilmeyi istemeli hem de hakkına girdiği kişiyle helalleşmeli.
Şu halde şirk ve diğer inkâr türleri dahil hangi günah olursa olsun vefat etmeden önce tövbe edilirse, affedilir. Ancak kâfir olarak vefat eden kişi asla affedilmez.
Özetle Söylemek Gerekirse
“Allah, kendisine ortak koşulmasını asla affetmez.” mealindeki ayetin manası: Allah’a şirk koşanlar, şayet tövbe etmeden müşrik olarak ölürlerse, Allah onları asla affetmez. Oysa başka günahlar işleyip tövbe etmeden ölenler için ise af kapısı her zaman açıktır. Allah -kâfir olarak ölenlerin dışında- dilediği kimseler için dilediği günahı affedebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- 6. Büyük günah işleyenin kafir olmayacağına 5. delil
- Her türlü günahtan dönüş var mı?
- Bir ayette Allah'a şirk koşanların affedildiği bildirilmektedir. Bunu nasıl anlamalıyız?
- Günahkâra kâfir denilir mi?
- İyiliği emretmeyen ve kötülüğü sakındırmayan, namaz kılsa bile cehenneme mi gider?
- Allah, zulmedeni kul hakkı yiyeni neden affetmez?
- Berat gecesinde Allah şirk koşan kimseyi affetmeyecek diye bir şey var mı?
- Hiç affolunmayacak günah var mıdır? Şirk ve büyük günahlardan tövbe eden kişi kurtulabilir mi?
- Zümer suresi 39. ayet ile Allah’ın kul hakkına karışmayacak olmasını birlikte nasıl düşünebiliriz?
- Günahların insana verdiği zararlar nelerdir?