"Temizlik imandandır." hadis-i şerifinin kaynağı ve yorumu hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
"Temizlik imandandır." Bu hususta bir çok hadis rivayet edilmiştir. (Müslim, taharet 1; Darimi, Vudu 2; Müsned, 5/342,344; Acluni, Keşfu'l-Hafa, 291)
Evet, temizlik imandandır. Ancak, imandan sayılan temizlik, sanıldığının aksine sadece maddi temizlikten ibaret değildir. Kalp ve beden temizliği diye ifade edebileceğimiz maddi–manevi iki katlı temizliktir imandan sayılan temizlik...
Çevresine karşı dürüst davranmayan, başkalarının mutluluğundan mutluluk duymayıp tam aksine rahatsızlık hisseden, ibadeti ve ibadet edenleri hafife alan insanın kalp temizliğine sahip olduğunu söylemek kolay olmasa gerektir. Bu insan kalbindeki bu gibi kötü duyguları gidermeyi bir manevi temizlik olarak kabul etmeli, hemen beraberinde bedenindeki kirleri gidermeyi de maddi temizlik olarak bilmeli, böylece maddi manevi temizlik yaparak imandan olan temizliğe ulaşmış olacağını düşünmelidir. İşte bu iki temizliğe Efendimiz buyurmuştur:
"Ennezafetü minel iman!" (Temizlik imandandır...)
Bir diğer hadis:
"İslam temizlik temeli üzerine inşa olunmuştur!"
buyurarak, kalp ve beden temizliğinin İslam’ın temeli olduğuna işarette bulunmuştur...
Öyle ise bu iki temizlikten birini ötekinden ayrı düşünemeyiz. Çünkü kalp temizliği ibadet etme duygusu meydana getirirken, beden temizliği de bu ibadetin sahih olmasını sağlayacak vücut ve elbise temizliğini temin edecektir. Bedeni ve elbisesi temiz olmayanın ibadeti de sahih olmayacaktır elbette...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslâm'da Temizliğe Verilen Önem
- Manevi temizlik ne demektir; örnekle açıklar mısınız?
- Hem ayetlerde, hem de hadislerde, Allah'ın insanın şekline şemaline değil, takvasına önem verdiğine vurgu yapılıyor. Halbuki bazı açıklamalarda güzel simanın da önemli olduğu söyleniyor?
- Ezan okunurken sohbet yapmak veya Kur'an okumaya; vaaz ve nasihata devam etmek caiz mi? Ezana icabetin hükmü nedir?
- TEMİZLİK
- Hafif Necâsetin Namaza Mâni Sayılan Miktarı Ne Kadardır?
- Peygamberimiz ve sahabeler döneminde hastalıklar nasıl tedavi ediliyordu?
- Taharet Nedir?
- Her türlü adapların var olduğunu ve bunların sünnet olduğunu söylüyorlar. En azından yemek, tuvalet, tırnak kesmek, temizlik gibi âdâb-ı muaşeret ve temizlik kuralları hakkında bilgi verir misiniz?..
- Büyü (sihir) yapmanın hükmü nedir, büyü yapan şirke girer mi?