Tedavi amaçlı vajinadan ilaç alması gereken kadına boy abdesti (gusül) alması gerekir mi?

Tarih: 30.06.2006 - 13:48 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gerek ağız, burun, kulak gibi yollardan, gerekse makat veya ön taraftan ilâç kullanılmasıyla abdest bozulmadığı gibi, gusül de gerekmez. Kullanılan ilâcın mahiyetinin değişik olması da bu hükmü değiştirmez. Yani gerek ağızdan alınan hap ve şurup, gerekse burun ve kulağa konan merhem ve damla abdesti ve guslü gerektirmediği gibi, makat ve ön taraftan konan fitil ve benzeri ilâçlar da hiçbir şekilde abdesti ve guslü gerektirmez.

Bu arada damardan ve kalçadan yapılan iğnenin hiçbir sûrette abdeste ve gusle zarar vermediğini de belirtelim. İğne yapılan yerden kan çıkmış ise hâliyle abdest bozulur.

- Kadının, erkek doktora muayene olduktan sonra boy abdesti alması gerekir mi?

Bu meseleye ışık tutması bakımından gusülle ilgili bir prensibi hatırlayalım:

Ön ve arka yoldan birisine parmak veya başka bir cismi sokmak guslü gerektirmez. Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Fakat cinsel doyuma ulaşılırsa, bundan dolayı gusül gerekir.

Kadının iki guslü

“Bir kadın, eşiyle temastan sonra henüz gusletmeden aybaşı olsa gusletmesi gerekir mi, yoksa temizleninceye kadar bekler mi?”

Esas olarak gusletmesi gerekmez, âdeti bitinceye kadar beklemesi icap eder. Şöyle ki:

Farz olan gusülden maksat, insanın kendisinde mevcut olan cünüplük hâlini üzerinden atması, ibadetlerini eda etmeye engel olan durumdan kurtulmasıdır. Fakat, guslü gerektirecek bir hâlden sonra yıkanıp cünüplükten kurtulmadan guslü icap ettirecek başka bir hâl meydana gelse, o insan gusletse de üzerinden cünüplük hâlini atamamakta, dinen temizlenmiş olmamaktadır. Dolayısıyla guslü icap ettirecek ikinci hâl olan aybaşı hâli bitip temizlenmeden gusletmek gerekmez, yani farz olmaz.

Zaten bu süre içinde gusletse dahi, üzerindeki o hâli atmış olmamaktadır. Ancak, sadece vücut temizliği için bu günler içinde gusledilmesi mümkündür. Bu da maddi bir temizlikten öte bir şey değildir, cünüplüğü kaldırmaz.

Bu arada şu hususu da hatırlatalım: Guslü icap ettirecek birinci halde iken yıkanmadan o arada bir namaz vakti girse, vakit çıktıktan sonra aybaşı olsa; daha sonra, geçen bu namazın kazası gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun