Susan kurtulur, sözü hadis mi?

Değerli kardeşimiz,
Evet, "Susan kurtulur." sözü hadistir. (Tirmizî, Kıyamet, 50/2501; Darimi, Rikak, 5)
Tirmizi, bu hadisin sıhhat durumuyla ilgili olarak, “Bu hadis hasen sahih gariptir.” demiştir. (bk. a.y)
Konuşma sebebiyle ortaya çıkabilen birçok kötülük vardır. Yalan, gıybet, kötü söz, gösterişçilik, kendini temize çıkarma, gereksiz laflara dalma bunlardan bazılarıdır.
Bu ve benzeri kötülükleri işlemeyip susmak veya işleme tehlikesi olduğunda susmak, insanı dünya ve ahirette feci akıbetten kurtarır.
Bu hadisi bu şekilde, yani "Kötü şeyleri söylemeyip susan kurtulur." şeklinde anlamak gerekir. Zira doğruları anlatma, iyiliği emredip kötülükten menetme, gerektiğinde gerçeği söyleme dini vecibelerdendir.
Yerinde yapılan bir suskunluk, insana huzur verir, vakar bahşeder, kalbî derinlik kazandırır ve kurtuluşa erdirir.
Susmak ve tefekkür etmek, en fazla muhtaç olduğumuz hasletlerdir. İmanımızın kuvvet kazanması, amellerimizin istikâmet bulması ve hayatımızın huzura kavuşması, bu güzel vasıfları layıkıyla yaşamamıza bağlıdır. Zira tefekkür, insanı tahkiki imana erdirerek yaratılış maksadına yönlendirir.
Demek ki, kim gereksiz ve günah kazandıran sözlerden dillini korursa, her türlü sıkıntıdan ve günahtan kurtulur.
Şu hadis-i şerifi esas alırsak, susmanın nerede ve nasıl olması gerektiğini daha iyi anlamış oluruz:
“Allah’a ve ahiret gününe inanan kişi misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe inanan kişi mutlaka hayır söylesin veya sussun.” (Buhârî, Edeb, 27; Müslim, İman, 17)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Derd-i maişet zaruretine karşı, iktisat ve kanaatle mukabele etmeye zaruret var." cümlesini izah eder misiniz?
- İslam cezalarının uygulanması; eski zamanda bir suç islendiğinde ölüm cezası çok kolay verilirdi, mesela cinayet için veya zina için vs... Bu davranış neden bizim dinimiz tarafından desteklendi? Böyle olunca kulun tövbe şansı kesilmiyor mu?
- İslam ordusunun, kâfirlerin ordusu çok diye savaştan kaçması veya geri çekilmesi caiz midir?
- Kur’an, insanların "nefislerinde, kalblerinde, ruhlarında, akıllarında, hayat-ı şahsiyelerinde, hayat-ı içtimaiyelerinde, hayat-ı siyasiyelerinde" nasıl bir inkılap yapmıştır?
- Akşam ezandan sonra eve dönen kadından hayır gelmez mi?
- Evini, eşini ve çocuklarını ihmal pahasına dini hizmetler yapmak uygun mudur?
- "İşte, iman-ı haşrînin yüzer neticesinden birisi, hayat-ı içtimaiye-i insaniyeye taallûk eder. Ve bu tek neticenin de yüzer cihetinden ve faidelerinden mezkûr dört delile sairleri kıyas edilse anlaşılır ki, hakikat-ı haşriyenin tahakkuku ve..." İzah?
- 1441 Ramazan Ay’ında gökyüzünde bazı alametler mi olacak?
- Mümin 15. ve Mücadele 22'de Allah'ın kendi katından bir ruh yarattığı ve dilediği kimseye bu ruhun gönderildiği anlatılmaktadır. Batıni bir tefsir olarak, şeyhin ruhaniyetinin sofi ile beraber olduğunu söylemek mümkün mü?
- "Nesil ve milliyeti mahveden ve herkesin çocuklarını kendine alıp karabet ve milliyeti izale eden..." Komünizm hakkındaki bu cümleyi izah eder misiniz?