Şeytan ateşten yaratıldığını ve cehennemi de ateş olarak bildiğimize göre, ahirette nasıl cezalandırılacak?
Değerli kardeşimiz,
İnsan topraktan yaratıldığı halde toprak ona zarar verebilmektedir. Bunun gibi şeytanın ateşten yaratılması, ateşin ona zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Mahiyet değiştiğinden ateş de zarar verecektir. Ateş olmak ayrıdır, ateşten yaratılmak ayrıdır. Ağaç da topraktan yaratıldığı halde toprak değildir.
Ayrıca cehennem azabı sadece ateş değildir; birçok azap çeşitleri vardır. Birkaçı şöyledir:
1. Soğukla azap,
2. Yılan, akrep gibi hayvanların sokması,
3. Başına topuzlarla vurmak,
4. Aç bırakmak,
5. Zakkum yedirerek bağırsakları parçalamak,
6. Vücutları büyültülerek azabın şiddetlendirilmesi,
7. İrinli su içirmek,
8. Gayya kuyusuna atmak,
9. Uçurumlardan yuvarlamak,
10. Zifiri karanlıkta azap,
11. Büyük azap veren pis kokulara maruz bırakmak,
12. Azapların her gün katlanarak çoğaltılması,
13. Sonsuza kadar azap edilmesi.
Kadızade Ahmed Efendi buyuruyor ki:
"Cehennemde bir yere Zemherir denir, yani, soğuk cehennemdir. Soğukluğu pek şiddetlidir. Bir an dayanılmaz. Kâfirlere, bir soğuk bir sıcak, sonra soğuk sonra sıcak cehenneme atılarak, azap yapılacaktır." (Amentü Şerhi)
Cehennemde çok soğuk Zemherir azapları bulunduğu, "Kimya-i Saadet" ve "Dürret-ül-Fahire" kitabında yazılıdır. Buhari, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da zemherir cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor. (bk. Buharî, Mevâkît: 9; Müslim, Mesâcid: 185-187; Tirmizî, Cehennem: 9.)
Reşahat kitabında deniyor ki: Zemherir denilen soğuk cehennemin azabı çok şiddetlidir.
* * *
Cinlerin yaşlı doğup bebek olarak öldükleri doğru değildir. Ayrıca cinler bir çok şekle girebilirler. Yeryüzünde gördüğümüz varlıklar, farklılıklarına göre ırklara, cinslere, nev'lere ayrılır. Bunun gibi, ırklara, nev'lere, ayrıldığı gibi, cinler de kendi bünye ve yapılarına göre, nev, cins ve ırklara ayrılır. Bu izahı zor meselenin anlaşılması için ehl-i hakikat tarafından yapılan istiare ve teşbihler bazen yanlış idrak edilip, hatalara düşülmektedir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Cinlerde ırk var mıdır? Arap, Türk, Ermeni, vs,..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cehennem, bildiğimiz ateşten midir? Herkes kendi ateşini kendi götürecektir, denir, bu ne anlama gelir?
- Cehennem nasıldır?
- Şeytan ateşten yaratıldığı halde ateş onu nasıl yakacaktır?
- Cehennemde soğuk azap da var mıdır; ne tür azaplar olacaktır?
- Cehennemdeki azaplar nelerdir?
- Cennet ve cehennemin katmanları, kapıları hakkında bilgi verir misiniz?
- "Nâr-ı beyza halinde ateşin bir derecesi var ki; harareti etrafına neşretmiyor ve etrafındaki harareti kendine celbettiği için, şu tarz bürudetle, etrafındaki su gibi mayi şeyleri incimad ettirip, manen bürudetiyle ihrak eder." Nâr-ı beyza nedir?
- Kadın mehrini almamışsa, eşinden mehrini talep edebilir mi?
- "Kısasa kısas"ı nasıl anlamalıyız?
- Cinler şeytanları görebilirler mi?