Sebe Suresi, 20. ayette şeytanın haklı çıktığından mı bahsedilmektedir?
- Hangi konuda haklı çıkmıştır?
Değerli kardeşimiz,
Sebe Suresi, Ayet 20-21:
"Yine yemin ederim ki, İblis onlar hakkındaki zannını hakikaten doğru buldu da içlerinde müminlerden ibaret bir gruptan başkası ona uydular."
"Halbuki İblis'in onlar üzerinde hiçbir saltanat kudreti yoktu. Fakat biz ahirete imanı olanı belli edecek, ondan şüphe içinde bulunandan ayırt edecektik. Öyle ya Rabb'in her şeyi gözetleyendir."
Ayetlerin Açıklaması:
Cenâb-ı Allah'ın buyruğuna isyan eden İblis, kendisine insanları doğru yoldan saptırmak için fırsat verilmesini istemiş, bu dileği kabul edilince yeryüzündeki sınav düzeni içinde yerini almıştı. İşte 20. âyette, başlangıçta İblis'in Allah Teâlâ'ya hitaben söylediği sözün ve yaptığı tahminin insanların bir kısmı hakkında doğru çıktığı belirtilmektedir. Hicr Sûresi'nin 39-40. âyetlerinde geçtiği üzere İblis şöyle demişti: "Rabbim! Benim sapmama imkan verdiğin için yemin olsun ki ben de yeryüzünde onlara (günahları) şirin göstereceğim ve -senin samimi kulların hariç- onların topunu kesinlikle yoldan çıkaracağım." Ayrıca Arâf Sûresi'nin 17. âyetinde şeytanın şu sözüne yer verilmiştir: "Sonra elbette onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım ve sen onların çoklarını şükredenlerden bulmayacaksın."
Buna karşılık 21. âyette şeytanın onlar üzerinde hiçbir zorlayıcı gücünün bulunmadığı ve sorumluluğun kendilerine ait olduğu hatırlatılmaktadır. (Sözlükte "delil, hüccet" anlamına da gelen "sultân" kelimesinin burada "zorlayıcı güç" mânasında kullanıldığı kabul edilir; bk. İbn Atıyye, IV, 417)
(bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu: IV/386-387)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah neden Hz. İsa'yı değil de ona benzeyen birinin öldürülmesini uygun gördü?
- Hz. İsa neden görevini tamamlamadan çarmıha gerilmiştir?
- Hz. İsa'nın Deccal'ı öldürmesi, şahs-ı manevi ile mi yoksa bizzat şahsı ile mi olacaktır? Yani İsevîlik dîn-i hakîkisinin küfrü yok etmesi şeklinde mi anlamalıyız Hazret-i İsa'nın nüzûlunu? Bu meselede İslâm ulemâsının fikirleri nelerdir?
- "Müslüman İseviler" ve "Ahir zamanda Hristiyanlığın İslam'la birleşmesi ve omuz omuza gelmesi" ifadeleri ne demektir, nasıl anlaşılmalıdır?
- Melek insan suretinde gelip yardımcı olabilir mi?
- Hristiyanlar, "Hz. İsa tekrar gelecek." diyorlar; bu nasıl olacak, kim şeklinde gelecek?
- Hz. İsa'nın ahir zamanda gönderilmesinin hikmeti nedir?
- Kıyamet alametleri nelerdir?
- Hz. İsa gerçekte ne zaman yaşamıştır?
- Hz. İsa'nın aslında milattan üç yüz-dört yüz sene önce yaşadığı iddia edilmektedir; bunun aslı var mıdır?