Şapka takmanın hükmü nedir?

Tarih: 30.07.2006 - 18:46 | Güncelleme:

Soru Detayı
Şapka kanunundan dolayı bugün şapkanın mahiyetini bilmeyen insanlar şapka takabilmekte. Benim babam da şapka takıyor. Kaç defa söyledim çıkarmadı. Ne yapmalıyım. Şapka takması ona bir günah getirir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İman ve küfür kalbe ait sıfatlardır. Bazen imana veya küfre delalet ve işaret eden bazı fillerden ve davranışlardan dolayı insanlar vasıflandırılabiliyor. Mesela, bele takılan ve rükua gitmeye mani olan “zünnar” dediğimiz kemere benzer bir takıyı, eskiden sırf imana zıtlıktan dolayı ehl-i küfür takıyorlardı. İşte böyle bir takıyı takan bir insana doğal olarak “kâfir” denilirmiş. Bunu takanın kalbine bakma imkanı olmadığından mü’min bile olsa “kafir” damgasını yemekteydi.

Sizin sorduğunuz şapka için de aynı inanış hakimdir. Şapkanın anlamı -önündeki çıkıntıdan dolayı- “Ben Allah’ın önünde secde etmem.”dir. Bu yüzden tüm İslam âlimleri, “Şapka küfür alametidir. Bunun için şapkayı şaka ile dahi başına koyan kâfir olur.” demişlerdir.

Bu kadar muhakkik âlimlerin bu hükmü elbette haktır. Bunun aksini söylemek ne bizim ne de kimsenin haddine düşmemiştir. 

Ama kişinin niyeti güneşten korunmak gibi sağlık amaçlı olursa, inşallah caiz olur. Ama herhalükârda şapkanın takılmaması tavsiye edilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Berzah Yolcusu

Şeyhülislam Zenbilli Ali Efendi'nin ''Şapkayı şaka ile dahi başa koymaya hiçbir cevaz yok''demesiyle beraber bütün şeyhülislamlar ve bütün ülema-i İslam cevazına müsaade etmedikleri halde;siz nasıl oluyorda güneşten korunmak niyetiyle takılırsa caiz olur inşaallah gibi bir fetva verebiliyorsunuz.Sanki bugüne kadar kimse güneşten rahatsız olmamış ve sanki güneş sadece ahirzaman müslümanlarının kafasına geçermiş gibi güneşten korunmayı bir özür olarak gösterip şapka gibi istiklal mahkemelerinde asılan binlerce alime rağmen bu fetvayı vermek caiz değildir diye inanıyorum.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun