Şafii Mezhebi'ne göre ev içinde sıkılan parfüm, necis midir ve namaza mani olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Hanefi mezhebine göre, şaraptan başka sarhoşluk verici alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte, bunların tıpkı şarap gibi necis olup olmadıkları konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. İmam Ebu Hanife, şarap ve üzümden yapılanların dışındaki alkollü içkilerin bir dirhemden (ıslattığı yer avuç içinden) fazlasının elibiseye bulaşması halinde bile namaza engel olmayacağını söylemiştir. (Serahsi, Mebsut, 24/14-15)
Buna göre, kolonya ve ispirto gibi şeylerin içilmesi haram ise de alınıp satılmaları ve kullanılmaları caiz görülmüştür.
Şafi mezhebine göre ise, üzümden imal edilen şarap ile diğer maddelerden elde edilen ve sarhoş edici nitelikte olan alkollü içkilerle kolonya arasında fark yoktur. Bunlar da şarap gibi necistir ve haram kılınmıştır. Bulaştıkları yerin yıkanması gerekir.
Esas hüküm bu olmakla beraber, esans, parfüm ve benzeri şeyleri kullanıma elverişli hale getirebilmek amacıyla bunlara katılan az miktardaki katkı maddeleri, necis olsalar bile görmezden gelinebilecek ve affedilecek necasetlerden sayılmıştır. (Ceziri, 1/19; Mehmed Keskin, Büyük Şafi İlmihali, s. 504)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Saç jölesi kullanmak abdeste ve namaza zarar verir mi?
- Zümer suresi 53. ayeti açıklar mısınız?
- Yemekten sonra parmakları yalamak sünnet midir?
- Olayları olmadan önce rüya yoluyla görmenin hikmeti nedir?
- SÜSLENME
- Kolonya, krem, deodorant, parfüm gibi alkol içeren ürünlerin kullanılması abdesti bozar mı, namaza zararı var mıdır?
- Kolonya namaz abdestini bozar mı?
- Bilmediğimiz halde abdestsiz namaz kıldıran imamın arkasında kılınan namaz geçerli olur mu?
- Besmele-i şerif ve belirli sayılarda onu okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
- Enerji veren içecekleri, malt içecekleri içmek helal midir?
Yorumlar
merhaba,
ben 18 yasindayim almanyada yasiyorum acik biriyim her nekadar bir müslüman olarak herseyi yerine getirmeye calissamda son bir kac gündür kapanmayi düsünüyorum fakat bazi kisiler diyor bas örtüsü kuranda gecmyior kadin kapanmak zorunda degil diye sorum su olucak kuranda geciyormu gecmiyormu ? kadin kapanmak zorundamidir ? farzmidir yani bilgili bir cevap beklyiorum simdiden tesekkür ederim saygilarimla
Nur suresi 31. ayette geçen humur kelimesi başörtüsü anlamına mı gelmektedir? cevabı okumak için tıklayınız...
ben niçin erkekler kapanmıyor diye düşünenlere şunu söylemek istiyorum ; hiç kimse bacağını açan erkeğe özenmez fakat bir kadın bacağını açtığı zaman bi çok kişinin aklı farklı düşüncelere yönelebilir.İslamda hiçbir emir yoktur ki bize faydası olmayan.