Saç jölesi kullanmak abdeste ve namaza zarar verir mi?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle bir hususa işaret etmekte fayda vardır:
Kur’ân’da “hamr” olarak geçen ve “sarhoş edici” özelliği bulunan alkol türleri necistir ve haramdır. Hem içilmesi haramdır hem de bulaştığı yeri necis yapar.
Bunun dışında, meselâ, etil alkol -içilmesi haram olmakla beraber- saf halde ya da limon kokusu türünde kokularla, dezenfektan, mikrop kırıcı ya da temizlenmek, hoş kokmak için kullanılırsa bir sakıncası olmaz.
Bakara sûresinin “hamr” ile ilgili âyetlerinin tefsirinde Elmalılı Hamdi Yazır bu konuda şu hususlara temas etmekte ve şöyle demektedir:
Üzüm şarabından yapılmayan ispirto, bira gibi sarhoş edici içeceklerin, içilmesi haram ise de 'elbiseye veya bedene sürülmesi de namaza engle olur' diye iddia edilemez. (bk. Hak Dini Kur’ân Dili, II/763)
Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfüm ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle abdeste ve namaza engel olmaz.
Şafi mezhebine göre ise, üzümden imal edilen şarap ile diğer maddelerden elde edilen ve sarhoş edici nitelikte olan alkollü içkilerle kolonya arasında fark yoktur. Bunlar da şarap gibi necistir ve haram kılınmıştır. Bulaştıkları yerin yıkanması gerekir. Esas hüküm bu olmakla beraber, esans, parfüm ve benzeri şeyleri kullanıma elverişli hale getirebilmek amacıyla, bunlara katılan az miktardaki katkı maddeleri, necis olsalar bile görmezden gelinebilecek ve affedilecek necasetlerden sayılmıştır. (Ceziri, 1/19; Mehmed Keskin, Büyük Şafi İlmihali, s. 504)
Diğer bir konu da kullandığımız maddelerin suyu geçirip geçirmeyeceği:
Bildiğiniz gibi abdest ve gusülde yıkanması gereken yerlerimizin ıslanması farzdır. Eğer kullandığımız malzeme, suyu geçirmeyecek kadar katı ise bu durumda abdest ve guslümüze zarar verir. Ancak suyu geçiriyorsa, herhangi bir zararı yoktur.
Tavsiyemiz, mecbur değil isek şüpheli şeylerden kaçınmaaktır. Fakat, suyu geçiriyor ve içinde domuz yağı gibi haram madde yoksa, kullanılması caizdir. Bu durumda abdest ve gusüle engel olmadığı gibi namaza da zararı yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- En faziletli, en sevaplı ameller nelerdir? Sevabı en büyük beş hayırlı iş/amel nedir acaba?..
- MUHTESİB
- KAZA NAMAZI
- Kocasına itaat etmeyen kadının durumu nedir? Öğüt dinlemeyen kadını dövmek caiz midir?
- Dinimizin tedavi olmakla ilgili hükümleri nelerdir? Haram şeylerle tedavi olmanın caiz olduğu yerler var mıdır?
- SAÇ KREMİ
- Parfüm ve diğer kokuları (alkol içeren) kullanmak namaza mani midir?
- SAKAL
- SETR-İ AVRET
- İSRAİLOĞULLARI