Sabah ve akşam namazlarında üç defa "Allah'ım, bizi kadınların şerrinden, fitnesinden ve belasından koru." deniliyor. Kadının suçu nedir?
- Erkekler hiç fitne ve fesat çıkarmıyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Bu zarar, sadece erkekler için değil erkek ve kadın bütün Müslümanlar için geçerlidir. Yani bu duayı kadınların da yapması gerekir.
Bir şey çok değerli ise, onun verebileceği zarar da çok olur, demektir. Bu, esasen kadının önemini ve değerini gösteren bir duadır. Nasıl ki elmas gibi bir madenin vereceği fayda ile zarar bir değildir. Bu açıdan "elmasın korunmasına ve bozulmamasına çok dikkat etmek gerekir" demek onun kötü olduğunu değil, çok önemli olduğunu gösterir.
Bu açıdan Peygamber Efendimiz (asm) kadınların önemine dikkat çekmiş ve bu kadar önemli bir varlık bozulursa çok tehlikeli olur diyerek ikaz etmiştir.
Unutmayalım ki,
"Cennet annelerin ayakları altındadır." (Nesâî, Cihad, 6)
Buna göre erkekler de vesvese edebilir. Vesvesenize bunu da söylemeyi ihmal etmeyin.
Kadınların şerrinden sığınmak, diğer varlıkların şerrinden sığınmaya gerek yoktur, anlamına gelmez. Dualarda, Deccal, Süfyan gibi erkelerden, ahir zaman fitnesinden, vb. sığınmayı öneren binlerce rivayet vardır.
Namaz tesbîhâtının istiâze bölümünde Cehennem ateşinden, bütün ateşlerin şerrinden, dînî ve dünyevî fitnelerden ve belâlardan, âhir zaman fitnesinden, Deccâl’in ve Süfyân’ın fitnesinden, dalâletlerin, sapıklıkların, bid’aların belâların fitnelerinden, şiddetle kötülük emreden nefsin şerrinden, firavunlaşmış nefs-i emarelerin şerlerinden, kadın şerrinden, kadın belâsından ve kadın fitnesinden, kabir azabından, Kıyâmet gününün azabından, Cehennem azabından, Allah’ın kahrının azabından, gösterişten, işitsinler diye amel yapmaktan, kendini beğenmişlikten, riyâdan, övünmekten, din düşmanlarının tecâvüzünden, münâfıkların şerrinden, fâsıkların, günahkârların ve isyankârların fitnesinden Allah’a sığınıyoruz. Sığınma ifâdemizi geniş tutup, kendimizle birlikte cemaatimizi, anne ve babamızı, îmân ve Kur’ân hizmetinde bulunan ve adlarını bilmediğimiz tüm mü’minleri, akrabalarımızı ve ecdadımızı da duâmız kapsamına alıyoruz.
Burada zikredilen belâ ve fitneler kadın erkek her mü’minin, her zaman Allah’a sığınacağı tehlîkeler içermeye kâbiliyetlidir. Yani ya bizzat şerdir, ya da şer olmaya istidâdı vardır. İstidad halindeyken de onun muhtemel şerrinden Allah’a sığınmak duânın fazîletindendir.
Kadın şerri ve fitnesi, hiç şüphesiz erkek için olduğu kadar kadın için de Allah’a sığınmayı gerektiren bir potansiyel tehlikedir. Etrafımıza baktığımızda kadın şerrinden, kadın belâsından ve kadın fitnesinden ıztıraba düşmüş, yuvası yıkılmış, günaha itilmiş, görgüsü, göreneği, itikadı ve emniyeti bozulmuş nice kadın görmemiz mümkündür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sünnetle Yaşamak- 255. GÜN
- Peygamber Efendimizin namazda dört şeyden Allah'a sığınmamızı emrettiğini işittim bunlar nelerdir; her namazda okunur mu?
- Sabah ve akşam namazlarında üç defa Allah'ım bizi kadınların şerrinden, fitnesinden ve belasından koru deniliyor. Kadının suçu nedir? Erkekler hiç fitne ve fesat çıkarmıyor mu?
- Her Hafta Bir Dua- 32.Hafta
- Allah'a sığınmak için sığınılacak bir durumun mu olması gerekir?
- Şafii mezhebine göre namazın son teşehhüdünde salavat dualarından sonra hangi dua okunur?
- Dua ederken neden kadının şerrinden Allah'a sığınma var da erkeğin şerrinden Allah'a sığınma yok?
- Şafiilere göre namaz tesbihatı nasıl yapılır?
- Felak suresinde "Düğümlere üfleyenlerin şerrinden Allah'a sığınınız." ifadesini nasıl anlamalıyız? Bu gibi ayetleri anlamakta zorlandığım için vesvese geliyor bana...
- Namazın son oturuşunda insan sözüne benzeyen duaları okumak caiz mi?