Sabah içki içen akşama kadar Allah'a ortak koşan gibidir, gece içen sabaha kadar Allah'a ortak koşan gibidir, sözü hadis midir?
Değerli kardeşimiz,
Hadisin tamamı şöyledir:
"Sabahleyin içki içen, akşama kadar Allah'a ortak koşan gibi olur. Gece içen sabaha kadar Allah'a ortak koşan kimse gibi olur. Sarhoş oluncaya kadar içenin kırk gün Allah namazını kabul etmez. Damarlarında ondan bir şey bulunduğu halde ölen kişi cahiliyye ölümü üzerine ölür." (Abdurrezzak, Eşribe, 10)
İçki içmek dinimizce en büyük günahlardan sayılmaktadır. Ancak içki içen kimse büyük günah işlemiş olmasına rağmen, dinden çıkmış olmaz. İslâm'dan önce ve İslâm'ın ilk devirlerinde, câhiliye Arapları içki içer ve bunu hayatın bir parçası gibi görürlerdi.
İslâm beş şeyin korunmasına büyük önem vermiştir. Bunlar akıl, sağlık, mal, ırz ve dindir. İçki içen kimse bu beş unsuru da koruyamaz duruma düşer.
İşte hadiste ifade edilen "şirk koşma" ve "cahiliyye ölümü" ifadesi içki içmenin kötülüğünü belirtmek, cahiliyye adetini tekrat etmek ve insanı düşürebileceği tehlikeleri haber vermek içindir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İçkinin günahı şirk ile nasıl eşit olur?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kırsal kesime yerleşen kabalaşır, av peşinde koşan aldanır ve iktidarla işbirliği yapan denenir, hadisi sahih mi?
- Peygamber Efendimizin sakal bakımı nasıldı?
- İçkinin günahı şirk ile nasıl eşit olur?
- Çocuğa Ecrin ismini koymak doğru mudur?
- MÜSKİR
- Rahim ismi, Bağışlayıcı, Merhamet eden demektir. Kadınların gebelik organına bu ismin verilmesi sakıncalı değil midir?
- Gece ibadetlerine kalktığınızda, bir iki kadeh içebilirsiniz, fetvası var mıdır?
- İçki ya da haram olan şey yenilip içilince kırk gün dinimiz gidiyor mu?
- Sünnetle Yaşamak- 277. GÜN
- İçki satmanın cezası nedir?