Resmi ihalelerden elde edilen kazançların bir kısmının hayır kurumlarına bağışlanması için, devlet yetkilisinin teşvikte bulunması caiz midir?

Tarih: 31.12.2013 - 11:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı resmi kurumların ihalelerine girerek, o ihaleleri meşru ve haklı şekilde kazananlar, elde ettikleri gelirin bir kısmını hayır kurumlarına vermek için ihaleyi düzenleyen kurum yetkilileri veya arkadaşları veya kurum üzerinde etkisi olanlar tarafından yönlendiriliyor. Bu doğru bir davranış mıdır?

- Bunda dinen veya ahlaken bir sakınca var mıdır?

- Bu durum şifahi veya gayriresmi bir baskı-zorlama olarak kabul edilebilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır işlesin diye teşvik ve sevkettiğiniz kimseler Müslüman iseler ve siz istemeseniz bu yardımı yapmayacak idiyseler ve/veya bir daha iş ve ihale alamam diye bu yardımı yaparlarsa, bundan ecir (sevap) alamazlar. Ama kayıtlı ve şeffaf olmaları şartıyla, hayır kurumları bundan istifade edebilirler; çünkü onların bir zorlamaları ve baskıları söz konusu değildir, verenin de baskı altında verdiği bilgisine sahip değillerdir.

Hemen kaydedeyim ki, insanları bir yerlere toplayıp manevi baskı yaparak yardım toplandığında da yukarıdaki sakınca (sevap alamama) sakıncası vardır. En uygunu insanlara, baskı yapmadan, mecbur bırakmadan ihtiyacı bildirmek ve hür iradeleriyle istedikleri kadar yardım etmelerine imkan vermektir.

Bir yerlere yardım edecek diye, bir kimseye "layık, ehil, en iyisi, en hesaplısı, kamu için en yararlısı olmadığı halde" ihale verilirse, yapılan ihanet olur ve elbette caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun