Peygamberimiz Efendimiz secdeyi eksik yapan kimseye "Sen namaz kılmadın!.." demiştir. Buna göre tadil-i erkana uymayanın namazı kabul olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Vacipleri yapmamak namazı bozmaz. Bu bakımdan vacibi terkedenin namazı geçerli olur, ancak sevabı azalır. Bilerek terketmek ise caiz değildir. Tadil-i erkana riayet etmek vacip olduğundan terkinde namaz bozulmaz. Ancak kasten terkeden günahkâr olur.
Bahsettiğiniz rivayet şöyledir:
Rifâa İbnu Râfi' (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Biz mescidde iken bedevî kılıklı bir adam çıkageldi. Namaza durup, hafif bir şekilde (yani rükunleri, tesbihleri kısa tutarak) namaz kıldı. Sonra namazı tamamlayıp Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a selam verdi: Efendimiz:
"Üzerine olsun. Ancak git namaz kıl, sen namaz kılmadın!"
buyurdu. Adam döndü (tekrar) namaz kılıp geldi, Resûlullah'a selam verdi. Aleyhissalâtu vesselâm selamına mukabele etti ve:
"Dön namaz kıl, zîra sen namaz kılmadın!"
dedi. Adam bu şekilde iki veya üç sefer aynı şeyi yaptı, her seferinde Aleyhissalâtu vesselâm:
"Dön namaz kıl, zîra sen namaz kılmadın!"
dedi. Halk korktu ve namazı hafif kılan kimsenin namaz kılmamış sayılması herkese pek ağır geldi. Adam sonuncu sefer:
"Ben bir insanım isabet de ederim, hata da yaparım. Bana (hatamı) göster, doğruyu öğret!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm:
"Tamam. Namaza kalkınca önce Allah'ın sana emrettiği şekilde abdest al. Sonra (ezan okuyarak) şehadet getir. İkâmet getir (namaza dur). Ezberinde Kur'ân varsa oku, yoksa Allah'a hamdet, tekbir getir, tehlîl getir, sonra rükuya git. Rükû hâlinde itmi'nâna er (âzâların rükûda mûtedil halde bir müddet dursun). Sonra kalk ve kıyam hâlinde itidâle er, sonra secdeye git ve secde hâlinde itidale er, sonra otur ve bir müddet oturuş vaziyetinde dur, sonra kalk."
"İşte bu söylenenleri yaparsan namazını mükemmel (kılmış olursun). (Bundan bir şey) eksik bırakırsan, namazını eksilttin demektir."
Râvi der ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın bu sonuncu sözü Ashâb'a önceki: "Dön, namaz kıl, zîra sen namaz kılmadın!" sözünden daha kolay (ve rahatlatıcı) oldu. Zîra (bu söze göre), sayılanlardan bir eksiklik yapan kimsenin namazında eksiklik oluyor ve fakat tamamı hebâ olmuyordu." [Tirmizî, Salât 226, (302); Ebû Dâvud, Salât 148, (857-861); Nesâî, İftitah 105, (2, 193), 167, (2, 225).]
Bu rivayette Peygamberimiz (asm)'in uyarılarının eğitim amaçlı olduğunu görmekteyiz. Zira rivayetin sonunda namazın kemal manada kılınmış olmadığı belirtilmiştir. "Sen namaz kılmadın." demesi "kemal manada bir namaz kılmadın" anlamındadır. Kılınan namaz geçerlidir, ancak kemal manada bir namaz değildir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazı hafife almak ne demektir?
- Peygamber Efendimiz'in, bir bedevîye İslam'ın şartlarını anlatan ve ona bunları yaptığı takdirde cennete gireceğini ifade eden hadisi var mıdır?
- Ben namazdan tad alamıyorum ve hızlı kılıyorum. Bunun nedeni nedir?
- TA'DİL-İ ERKAN
- Mezhep diye bir şey var mı; mezheplerin hakikatı var mıdır?
- Maliki mezhebinde muvalatın delili nedir?
- Namazda rüku ve secdede ayet okunur mu?
- Hz. Muhammed namaz kılan birisini gördüğü zaman, "Eğer bu şekilde ölürse benim ümmetim dışında ölmüş olacaktı." demiş midir?
- İkindi ve sabah namazından sonra nafile namaz kılınmasına dair hadisler çelişkili midir?
- Ruhsatlarla amel ediniz, hadisini açıklar mısınız?