Üç mescitten başkası için yolculuk yapılır mı?

Tarih: 29.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamber Efendimiz (sav), "Üç mescidden başkasına yolculuk edilmez.” demiştir.
- Bu hadis, bu mescitlerden başkası için yolculuk yapılmasını yasaklamakta mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

"(İbâdet için) şu üç mescidden başkasına yolculuk edilmez: el-Mescidu'l-Harem, Mescidu'r-Rasûl ve Mescidu'l-Aksâ." (Buharî, Enbiyâ 8; Müslim, Mesâcid 2)

Bu üç mescidin öbürlerine üstünlüğü, hadisin açıkça ifade etmesinin gereği bulunduğundan, bu konuda âlimlerin ittifakı vardır. Yalnız bu üç mescidin kendi aralarındaki derece farkları vardır ki, bu da âlimler cumhuruna göre hadisteki sıraya göre Harem Mescidi, mescidlerin en faziletlisidir. Bundan sonra Medine Mescidi gelir. Aksa Mescidi de, Medîne Mescidi'nden sonradır.

Üç mescidin diğerlerine üstünlük sebebi: Her üçünün peygamberler eliyle kurulmuş olmalarıdır. Bununla beraber Harem Mescidi, bütün Müslümânların kıblesidir. Peygamber (sav)'in Mescidi, takva üzerine kuru!muştur. (bk. Tevbe, 9/108). Aksa Mescidi de geçmiş ümmetlerin kıblesidir. Harem Mescidi'ne uzaklığından dolayı “el-Mescidu'1-Aksâ = En Uzak Mescid” denilmiştir. (Umdetu'l-Kaarî, III, 682)

Hadiste belirtilen husus, -üç mescit dışında- kalan herhangi bir mescit için uzun yolculuk yapmaktır. Bununla, lüzumsuz yere masraflara katlanıp da ünlü bazı mescitlerde namaz kılmanın, orada ibadet etmenin doğru olmadığına işaret edilmiştir. Çünkü üç mescit dışındaki camilerde kılınacak namazların, yapılacak ibadetlerin sevap bakımından bir farkları yoktur. Halbuki söz konusu üç mescit diğerlerinden daha sevaplıdır. Hadiste vurgulanan husus bu olsa gerektir. Yoksa, insan bir müzeyi ziyaret etmek için de uzak bir yerlere gidebilir ve bunda bir sakınca da yoktur. Önemli olan, -fazla sevap kazanma niyetiyle- üç mescidin dışındaki bir mescide gitmek için maddî-manevî sıkıntılara katlanılmasın.

Bu sebeple, İstanbul’da oturan bir kimsenin Sultan Ahmed’de veya Eyyub Sultan’da namaz kılmak için oraya gitmesinde bir sakınca yoktur. Hatta, sırf ziyaret maksadıyla da gitse yine bir şey olmaz. Yeter ki insanlar -İslam’da yeri olmadığı halde- bu yerlerdeki ibadet sevabının daha fazla olduğu düşüncesiyle gitmiş olmasın.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun