Patolojik ve sitolojik işlem gören lamlar necis mi?
- Patolojik ve Sitolojik işlemlerden geçtikten sonra bize boyanmış olarak teslim edilen lamlar dinen necis midir, yoksa temiz midir?
- Yani bunlara elimizi değdikten sonra elimizi yıkamamız gerekmekte midir?
- Çünkü işlemlerden geçirilen materyaller; doku, kan, irin, idrar veya kanlı materyaller olabilmektedir.
Değerli kardeşimiz,
Önce genel bilgi verelim:
Patolojide incelenen vücut parçası ise ve bu parçada ele bulaşan kan veya irin gibi necis bir madde yoksa insan vücudu, canlı da veya cansız da necis değildir. Buna dokunan kimsenin eline necis bulaşmış olmaz.
Necis olan kan, irin hasta organdan gelen akıntı, dışkı, sidik vb. necis bir madde kişinin eline veya vücuduna ya da giysisine bulaşırsa bunların yıkanması gerekir.
Ancak, bir yerde bulunan kan veya irin kurumuş ise kuru olan necasete dokunmak da dokunan yeri necis yapmaz. Çünkü iki kuru arasında bir necasetin bulaşması söz konusu değildir, şeklinde fıkhi kural vardır.
Sorunuza gelince:
Patolojik ve Sitolojik işlemlerden geçtikten sonra size boyanmış olarak teslim edilen lamlar necis değildir, temizdir, dokunduğu eli, elbiseyi ve yeri necis yapmaz. Çünkü uzmanların verdiği bilgiye göre, bu dokular lam ve lameller arasında olduğundan dokuya değil, dışındaki cama dokunulmaktadır.
Ayrıca, doku örneklerinden 4 mikron (4/1000 mm) kadar küçük olanlar incelendiğinden, bizzat bunlara dokunulsa bile yine dokunduğu yeri necis yapmaz.
Bu lam ve lamellerin alkol ile işlem yapılmasına gelince:
Temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi elbette haramdır. (Buhari, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73) Ancak bunların temizlikte kullanılmaları caizdir, haram olmaz. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin dokunduğu yerlerin yıkanması gerekmez. Bu şekilde kılınan namazlar da geçerlidir. (Kasani, Bedai’, 5/115; Elmalılı, Hak Dini, 2/763-764)
Özetle, patolojik ve sitolojik işlemlerden geçtikten sonra size boyanmış olarak teslim edilen lamlar necis değildir, dokunduğu yeri yıkamak gerekmez, yıkamadan kılınan namaz geçerlidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tuvalet temizliğinden sonra, ellimizde kalan su necis mi?
- Cenazeyi kanla gömmenin sakıncası olur mu?
- Hangi şeyler galiz necâsetten sayılır?
- Şafii Mezhebi'ne göre affedilen necasetler nelerdir?
- Bebek kusmuğu necis midir?
- Balgam ve burun akıntısı necis midir?
- Şafii mezhebine göre necis sayılan şeyler, bunların giderilmesi ve köpeğin insana temas etmesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Kadınların doğal akıntılarından dolayı abdesti bozulur mu? Başka bir mezhebi taklit etmesi uygun mudur?
- Yara üzerinde birikip taşmayan kan abdesti bozar mı? Elimdeki çatlak tek çizgi, kan çizgi üzerinde yuvarlak oluyor. Bu durumda kan çatlaktan taşmış, dağılmış sayılır mı ve abdestim bozulmuş olur mu?
- Necaset-i galîza ve necaset-i hafifeyi açıklar mısınız?