Pantolonun paçası ve gömleğin kolları kıvrılmış biçimde namaz kılınabilir mi?

Tarih: 24.07.2006 - 07:42 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Nimet-i İslam’da, namazın mekruhlarının 11.sinde, "Erkek kısmı namazda kolunu açık bulundurmaktır." deniyor. Dipnotta ise, etekleri toplayıp bacakları açmak da mekruh diyor. (s.564)

Bir kimsenin, elbisenin kollarını dirseklerine kadar sıvayarak kolları açık namaz kılması mekruhtur. Fetava-i Kadıhanda da böyledir. (Hindiyye)

Burada sıvamak değil, kolları açmanın, teni göstermenin mekruh olduğu bildiriliyor. Nitekim, yine aynı kitapta deniyor ki:

"Gömleği varken, gömleksiz namaz kılmak mekruhtur, Hulasa’da da böyle yazmaktadır. Bir omzu açık bırakarak namaz kılmak da mekruhtur." (Hindiyye)

Yine İbni Abidin Hazretleri şöyle buyuruyor:

"Dirseklere kadar kolu sıvamanın mekruh olduğunda ittifak vardır. Ama dirseklerden aşağısının mekruh olmasında ittifak yoktur."

İbni Abidin Hazretlerinin oğlu Muhammed Alaeddin, "Hediyyetü'l-Alaiyye" isimli ilmihalinde, namazın mekruhlarının onuncusunda "Erkekler için kolları açmak" tabirini kullanmıştır. Mekruhların on altıncısında ise, "izarını kaldırmak" ifadesini kullanmıştır. İzar kaldırılınca bacaklar görünür. Demek ki mekruh olan tenin görünmesidir.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri buyuruyor ki:

"Çiğini (omuzlar) ve kollar açık olarak namaz kılmak mekruhtur." (bk. Marifetnâme, s.268)

Pantolonun paçaları uzun olup, kıvırarak giyiyorsak, bu şekilde namaz kılmak mekruh olmaz. Böyle bir durum yoksa, namazda pantolonun paçasını sıvamak mekruh olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun