Özel sağlık sigortası caiz midir?

Tarih: 29.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Bir topluluğun bir sandığa (fona) para yatırarak içlerinden biri hastalandığında tedavisini bu fondan yaptırmaya (masrafı, karşılıklı olarak bağış yaparak karşılamaya) karar vermeleri ve bunu uygulamaları caizdir. Ancak fona yatırılan paranın helal işlerde kullanılarak nemalandırılması caiz ve uygun olur. Haram işlerde kullanılamaz. Kullanılırsa müslüman buraya para yatıramaz." (Prof. Dr. Hayrettin Karaman)

İslam'a uygun olan bir sigorta kurumu oluşturmak mümkündür. Malezya'da böyle bir kurum vardır ve başarı ile işletilmektedir. Bu sigortanın esası şudur:

Malını sigorta ettirmek isteyenler sigorta kurumuna gelip "üye" olurlar ve belli bir -yıllık, aylık- bedel öderler, bu para onların namına kaydedilir. ,Toplanan paraların belli bir miktar hasarları ödemek için ayrılır, geri kalan ile yatırım ve ticaret yapılır, buna da bütün üyeler ortaktır. Bu ticaretin geliri bazen o kadar olur ki, hem bütün üyelerin "bu şekilde sigortalı" hasarları ödenir, hem de üstüne para kazanırlar. Gelir fazla olmazsa hasarlar fondan (toplanan paradan) ödenir. Kurumun giderleri de yine fondan ve ticari gelirden karşılanır.

Özel sağlık sigortasından faydalanmak için faizsiz sistemin oluşturulması gerekir. Faizsiz sistemle çalışan özel sağlık sigortalarından faydalanmak caizdir.

Ancak, sağlık sigortası hizmeti sunan kurumlar parayı dinen haram olan işlerde ve faizli fonlarda değerlendiriyorsa caiz olmaz. Çünkü son zamanlarda helal haram konularında da hassasiyet gösteren şirketler vardır. Onlara ulaşmak mümkün olduğunda diğerlerine sigorta yaptırılamaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun