Ölüyü gece defnetmek caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Gece defin caizdir. Peygamberimiz (sav)'in gece cenaze defnettiğine dair rivayetler vardır.(bk. İbn Mace, Sunen, Canaiz, 30, c. I, s. 487; Ebu Davud, Sunen, Cenaiz, 41, c. Ill, s. 273.)
Hatta Rasulullah (sav)'in kendisi, Hz. Fatıma (r.anha), Hz. Aişe (r.anha) ve Hz. Osman (ra) hep gece defnedilmişlerdir.(Ebu Davud, Sünen, Cenaiz, 41) Hz. Ebu Bekir (ra) de gece drefnedilmiştir.(Buhari, Sahih, Cenaiz, 68, c. II, s. 93.)
Gece defnin caiz olduğuna dair pek çok haber vardır. Ancak Rasulullah (sav), bir gün kendisini tam örtmeyen bir kefene sarılarak gece bir adamın defnedildigini hatırlayıp, o sahabinin gece defnedilişine kızdı (Muslim, Sahih, Cenaiz, 15) ve: "Zaruret olmadikca ölülerinizi gece defnetmeyin." (İbn Mace, Sünen, Cenaiz, 30) buyurdu. Bu ve benzeri rivayetlere binaen fukahadan bazıları, özürsüz olarak ölüyü gece defnetmenin mekruh olduğunu söylemişlerdir.
Buna göre, ölünün hukukundan -gece defnedilmekle- hiçbir şey eksilmediği zaman ve zaruret halinde gece defin caiz, aksi halde mekruhtur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadınlar cenaze defni için mezarlığa gidebilir mi?
- Ölünün arkasından hayır, dua ve iyilik olarak neler yapılabilir? Yasin suresi ve başka hangi dualar ölünün kabir azabını hafifletmek için okunmalıdır?
- Cenaze ne kadar zaman içerisinde defnedilmelidir?
- Akşam ezanından sonra cenaze defnedilir mi?
- Ölen kişinin cenazesi uzun müddet bekletilebilir mi?
- Mezarlık Ziyareti
- Öleceğini bildiğimiz birinin yanında ne yapmalıyız, nasıl dua etmeliyiz? Sekerat anında hangi telkinlerde bulunmalıyız?..
- Sekerat halindeki (ölüm döşeğinde olan) bir hastaya neler yapılabilir?
- Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?
- Mezarları inşa etmenin, mermerden yapmanın bir sakıncası var mıdır? Müslümanların mezarı nasıl olmalı?..