Nurun nübüvvet duası hakkında bilginiz var mı?

Tarih: 20.11.2025 - 10:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

İnternette dolaşan peygamber efendimizin torunlarına okuduğu iddia edilen Nurun nübüvvet duası hakkında bilginiz var mı? Özellikle Havas sitelerinde karşıma çıkan, peygamber efendimizin torunlarına okuduğunu iddia edilen koruma duası olduğu bildirilen Nurun nübüvvet duası hakkında hadis kaynaklarında bir bilgi var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Son yıllarda dijital mecralarda dolaşıma sokulan birtakım dua metinleri, çoğu kez hadis olarak takdim edilmekte ve bunlara çeşitli faziletler atfedilmektedir. “Nûru’n-Nübüvvet Duası” veya “Peygamberimizin torunlarına okuduğu koruma duası” başlığıyla paylaşılan metin de bu türdendir.

Rivayetin Aslı

Hadis kaynaklarında bu anlamda bir hadis-i şerif bulamadık.

Tarih ve tefsirlerde sadece şu kısım geşmeketdir:

Arapça Metin

عن علي ؛ أن جبريل أتى النبي صلى الله عليه وسلم فوافقه مغتما ، فقال : يا محمد ، ما هذا الغم الذي أراه في وجهك ؟ قال : " الحسن والحسين أصابتهما عين " .

قال : صدق بالعين ، فإن العين حق ، أفلا عوذتهما بهؤلاء الكلمات ؟

قال : " وما هن يا جبريل ؟ " .

قال : قل :

اللهم ذا السلطان العظيم ، ذا المن القديم ، ذا الوجه الكريم ، ولي الكلمات التامات ، والدعوات المستجابات ، عاف الحسن والحسين من أنفس الجن ، وأعين الإنس.

فدعا بهما النبي صلى الله عليه وسلم فقاما يلعبان بين يديه.

فقال النبي صلى الله عليه وسلم : عوذوا أنفسكم ونساءكم وأولادكم بهذا التعويذ ، فإنه لم يتعوذ المتعوذون بمثله.

Hz. Ali (r.a.) şöyle rivayet eder:

Cebrail (a.s.) Peygamberimiz (asm)’in yanına geldi ve onu üzgün bir halde buldu.

Ona şöyle dedi:

“Ey Muhammed! Yüzünde gördüğüm bu üzüntü nedendir?”

Peygamberimiz (asm) buyurdu:

“Hasan ile Hüseyin’e göz değdi.”

Cebrail (a.s.) şöyle dedi:

“Evet, nazar haktır. Onları şu sözlerle niçin Allah’a sığındırmadın?”

Peygamberimiz (asm) sordu:

“Ey Cebrail! Bu sözler nelerdir?”

Cebrail şöyle söyledi:

“De ki:

Allah’ım! Yüce saltanatın sahibi, kadîm lütufların sahibi, kerim ve şerefli yüzün sahibi!

Noksansız, tam kıldığın kelimelerin ve kabul buyurduğun duaların hürmetine;

Hasan ile Hüseyin’i cinlerin nefislerinden ve insanların nazarından emin ve afiyette kıl.”

Peygamberimiz (asm) bu dua ile onları Allah’a sığındırınca, Hasan ve Hüseyin kalkıp huzurunda neşeyle oynamaya başladılar.

Bunun üzerine Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:

“Kendinizi, eşlerinizi ve çocuklarınızı bu dua ile koruyun. Çünkü bunun benzeri bir sığınma ile kimse Allah’a sığınmamıştır.” (İbn Asâkir, Târîh, 13/250–251; İbn Kesîr, Tefsîr, Kalem 51. ayetin tefsiri)

Aynı kaynaklarda bu rivayetin zayıf olduğuna işaret edilmiş ise de dua metni anlam ve içerik bakımından meşru olduğundan, zayıf hadis olması duanın okunmasına engel teşkil etmez.

Havas Sitelerinde Dolaşan Uzun Metnin Tahlili

Sonradan Eklenen İlaveler

Günümüzde “Nûru’n-Nübüvvet Duası” adıyla dolaşan uzun metin, aşağıdaki unsurları içerir:

Ek esmalar, uzun talepler ve istekler, birçok Kuran ayeti, “Ya Vedûd” gibi tekrarlar, Hz. Lokman ve Hz. Süleyman’a isnat edilen ifadeler.

Bu uzun metin klasik hadis, siyer, tefsir, dua veya tasavvuf kaynaklarında bulamadık.

Metne eklenmiş ayetler arasında şunlar vardır:

Eklenen Ayetler ve Kaynakları

“وَإِنْ يَكَادُ…” – Kalem, 68/51–52.

“قُلْ جَاءَ الْحَقُّ…” – İsrâ, 17/81.

“وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ…” – İsrâ, 17/82.

“سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ…” – Sâffât, 37/180–182.

Bu ayetlerin okumanın sevabı vardır; ancak hadisin asıl metninin bir parçası değildir.

Örneğin bazı yerlerde geçen şekli şöyledir:

اللَّهُمَّ ذِي السُّلْطَانِ الْعَظِيمِ، وَذِي الْمَنِّ الْقَدِيمِ، وَذِي الْوَجْهِ الْكَرِيمِ، وَوَلِيَّ الْكَلِمَاتِ التَّامَّاتِ وَالدَّعَوَاتِ الْمُسْتَجَابَاتِ، عَاقِلَ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ عَيْنَ الْقُدْرَةِ، وَالنَّاظِرِينَ، وَعَيْنَ الْجِنِّ وَالإِنْسِ وَالشَّيَاطِينِ.

وَإِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ، وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ، وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَمِينَ.

وَمُسْتَجَابِ لُقْمَانَ الْحَكِيمِ، وَوَارِثِ سُلَيْمَانَ دَاوُودَ عَلَيْهِمَا السَّلَامُ، يَا وَدُودُ

يَا ذَا الْعَرْشِ الْمَجِيدِ، طَوِّلْ عُمُرِي، وَصَحِّحْ جَسَدِي، وَاقْضِ حَاجَتِي، وَأَكْثِرْ أَمْوَالِي وَأَوْلَادِي، وَحَبِّبْنِي لِلنَّاسِ أَجْمَعِينَ، وَتَبَاعَدْ بَيْنِي وَبَيْنَ الْعَدَاوَةِ مِنْ بَنِي آدَمَ عَلَى السَّلَامِ، مَنْ كَانَ حَيًّا، وَيَحِقُّ الْقَوْلُ عَلَى الْكَافِرِينَ.

وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ ۚ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا.

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ

وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا.

سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ.

وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ.

وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ.

آمِين.

Özetle söylemek gerekirse, ilgili dua bizim başta aktardığımız şekliyledir, sonradan ilave edilenler ve faziletleriyle ilgili uzun açıklamaları bulamadık.

Duaya eklenen Allah’ın isimlerini, ayetleri ve diğer duaları okumanın da elbette bir sakıncası yoktur, okunabilir, ancak bunların hadis-i şerifte olmadığını bilmek gerektiği gibi, naklederken de bu farkı belirtmek şarttır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun