Peygamberimiz, gittiği yerin ilk olarak suyunu mu içermiş?
Bu doğru mu, doğruysa bize de tavsiye etmiş mi ve hikmeti ne olabilir? Bir başka memlekete gittiğinde, mesafe uzaksa yani hemen oranın suyunu mu içermiş?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Peygamber (asm) Efendimizin bir yere gittiğinde özellikle o beldenin suyunu içmeyi tavsiye ettiğine dair sahih ve genel bir sünnet bulunduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak Resulullah’ın (asm) farklı beldelere gittiği, oraların suyundan içtiği ve bulunduğu yerin imkânlarından faydalandığı bilinmektedir. Bu, günlük hayatın doğal bir parçasıdır.
Bazı insanlar, "Peygamberimiz bir yere gidince mutlaka oranın suyunu içerdi." şeklinde bir bilgi aktarırlar. Ancak bunu herkes için özel bir tavsiye veya ibadet olarak değerlendirmek için sağlam bir delile ihtiyaç vardır.
Bununla birlikte, gidilen yerin suyunu içmekte dinen bir sakınca yoktur. Eğer su temiz ve sağlıklıysa içilebilir. Hatta bir beldenin suyunu içmek, o yerin nimetlerinden faydalanmak ve oraya uyum sağlamak açısından güzel bir davranış olabilir.
Bunun bazı hikmetleri olabilir:
İnsanın bulunduğu yerin şartlarına uyum sağlaması: Farklı bölgelerin suyu, iklimi ve beslenme şekli insanın hayatının bir parçasıdır.
Misafir olunan yere ait nimetlerden faydalanmak: Bir bölgenin suyunu içmek, oranın insanlarıyla ortak bir nimeti paylaşmak anlamına gelebilir.
Şükür ve tefekkür vesilesi olması: Allah’ın farklı yerlerde farklı nimetler yaratmasını görmeye vesile olabilir.
Ancak bunu "Peygamberimizin kesin sünnetidir, her gidilen yerin suyu içilmelidir." şeklinde söylemek doğru değildir. Sünnet olan asıl ölçü; temizliğe dikkat etmek, helal ve temiz nimetlerden faydalanmak ve Allah’ın verdiği nimetlere şükretmektir.
Dolayısıyla uzak bir memlekete gidildiğinde, şartlar uygunsa o yerin suyunu içmekte bir sakınca yoktur; fakat bunu özel bir dinî görev veya kesin sünnet olarak görmek için yeterli bir delil bulunmamaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İsteğimizin olması için çok namaz mı kılmalıyız?
- Burs ve maaşların bankaya erken yatmasından sorumlu muyuz?
- MÜNAFIKLARIN ORTAYA ÇIKMASI
- Mekke’de En Uzun Zaman: Kan, Zulüm, İşkence…
- Topluluk içinde ayrıcalıklı bir durumda bulunmaktan hoşlanmam sözü hadis mi?
- Hicret bir kaçış ya da sıradan bir göç müdür? Değilse nedir?
- MEKKE'NİN FETHİNDEN SONRA ETRAFA VALİ ve ZEKÂT MEMURLARININ GÖNDERİLMESİ; MEDİNE'YE HEYETLERİN GELMESİ
- Peygamberin cinsel isteği neden azaltılmamış?
- Münafıkların ortaya çıkması nasıl olmuştur?
- Soruşturma