Hz. Muhammedin konuşan eşeği mi vardır?

Tarih: 27.03.2026 - 21:58 | Güncelleme:

Soru Detayı

Anlatılana göre Hz. Muhammed (sav)'ın yafur isminde ataları peygamberlerin eşeği olan neslinin sonuncusu olan konuşan bir eşeği varmış Hz. Muhammed (sav) kimi yanına çağırmak istese eşeği kapısına gönderirmiş Hz. Muhammed (sav) vefat ettikten üç gün sonra bir kuyuya atlayıp intihar etmiş. Bu rivayetin çoğunlukla şii kaynaklarında geçtiğini ve Ehli Sünnetin hadis kriterlerine göre uydurma olduğunu biliyorum sizden bu rivayeti tahlil edip malûmat vermenizi istiyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle belirtelim ki, Hz. Peygamber (asm) Efendimizin bazı hayvanlarla mucize olarak iletişim kurduğu sahih rivayetlerle bilinmektedir. Nitekim yine mucize olarak Hz. Süleyman’ın da kuşlarla konuştu ayetlerde ifade edilir.

Fakat soruda geçen şekilde, yani eşeğin uzun uzun konuştuğu, haberleşmede kullanıldığı şeklinde bir anlatım, sahih hadis kaynaklarında yer almaz

Hadis alimleri tarafından genellikle zayıf hatta uydurma (mevzu) kabul edilmiştir

Nitekim:

İbnü’l-Cevzî bu rivayet için çok ağır bir ifade kullanarak, bunun uydurma olduğunu belirtmiştir (Mevduat, 1/218)

İbn Hibban, rivayetin hiçbir dayanağı olmadığını ve isnadının geçersiz olduğunu söylemiştir. (Mevduat, a.y.)

Ebu Musa el-Medini ise bu rivayetin hem isnad hem metin açısından münker olduğunu ifade etmiştir (İbn Hacer, el-İsabe, 4/2366)

Sonuç

Peygamberimize bazı mucizeler verilmiştir, bu doğrudur. Ancak “konuşan eşek” şeklindeki detaylı hikâye sahih değildir

Bu tür rivayetler dini bilgi olarak değil, uydurma/zayıf anlatım olduğunu belirtmek için nakledilebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hayvanlarda Gösterilen Mucizeler

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun