Kocamı dinlemesem, lanetli mi olurum?

Tarih: 29.10.2025 - 12:11 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Evliyim ve çocuklarım var. Şu anda ayrılık sürecindeyiz ve şimdi narsist bir evlilikten sonra, sözlü şiddet nedeniyle kadın sığınma evinde kaldım. Cennete giremeyeceğim, çünkü kocamın izni veya rızası olmadan, kötü bir kadın olduğumu söylüyor. Çünkü onu dinlemedim ve kadın sığınma evinde kaldım.
- Dini boşanma henüz olmadı. Ne yazık ki aşık oldum ve biriyle tanıştım. Şimdi o, Allah adına beni lanetleyeceği için asla cennete giremeyeceğimi söylüyor. İslam'dan uzaklaşmış hissediyorum ve kendimi yalnız hissettiğim için birçok şeyi ihmal ediyorum.
- Dua etmek ve başka şeyler yapmak istiyorum ama Allah'ın beni kabul etmeyeceği düşüncesi kalbimi ağlatıyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kocanızın haksız yere sizi üzmesi ve huzursuz, mutsuz etmesi yüzünden boşanma talebiyle evi terk edebilirsiniz; çünkü etmezseniz eziyeti artarak devam edecektir; durum böyle ise evden ayrılmanız caiz olur.

Boşanma olmadan birine aşık olabilirsiniz, ama haram ilişki olmadan; çünkü aşk kalptedir, kalpte kalmalıdır, evlenmedikçe haram davranış olmamalıdır.

Eğer haram işledi iseniz İslam’a inancınızı kaybetmedikçe tövbe ile veya Allah’ın lütfu ile cezadan kurtulabilirsiniz, kurtulamazsanız ahirette cezanızı çektikten sonra yine cennete girersiniz.

Detaya gelince:

Öncelikle bilin ki, Allah merhamet edenlerin en merhametlisidir.

Onun rahmeti, insanların öfkesi veya yargısından çok daha büyüktür.

Sizin yaşadığınız durum, sözlü şiddet, baskı, sevgisiz bir evlilik, korku, dinimizin asla razı olduğu bir hayat değildir.

1. Kadın, Kocasının Zulmüne Boyun Eğmek Zorunda Değildir

Kuran şöyle buyurur:

“Onlara (kadınlara) iyi davranın. Eğer onlardan hoşlanmazsanız, olabilir ki siz bir şeyden hoşlanmazsınız da Allah onda pek çok hayır yaratmıştır.” (Nisâ, 4/19)

Bu ayet, erkeğe sevgi, saygı ve adaletle davranma sorumluluğunu yükler.

Bir erkek, eşini aşağılıyor, korkutuyor, eziyet ediyorsa, bu, onun dindarlığını değil, günahını gösterir.

Sizin bu şartlarda kendinizi ve çocuklarınızı korumak için sığınma evine gitmeniz asla günah değildir. Aksine, bu bir meşru müdafaadır, kendinizi koruma hakkıdır.

Böyle bir durumda evi terk etmek caizdir ve sizi “lanetli” yapmaz.

2. “Kocasını dinlemeyen kadın lanetlenir” Hadisi Yanlış Anlaşılırsa Zarar Verir

Hadiste geçen “Kocasına isyan eden kadın lanetlenir.” ifadesi, zulmeden değil, hakkı olan bir isteği adaletli şekilde dile getiren bir kadın hakkında değildir. Bu, normal şartlarda sevgi, saygı ve sadakat içinde yürüyen evliliklerde geçerlidir.

Bir erkek, Allah’ın koyduğu sınırları çiğneyip eşine zulmediyorsa, o kadının itaati artık farz değil, aksine zulme rıza göstermek olur.

Peygamber Efendimiz (asm) buyurur:

“Allah’a isyan olan bir konuda kula itaat edilmez.” (Buhârî, Ahkâm, 4)

Yani koca, eşine Allah’ın razı olmadığı bir şeyi emrederse, kadın buna uymakla sorumlu değildir.

3. Aşık Olmak Günah Değildir, Ama Davranış Önemlidir

Aşk insanın elinde olmadan kalbe gelen bir sevgi, bir duygudur.

Henüz boşanma gerçekleşmeden biriyle tanışmak, kalpte bir ilgi boyutunda kaldıkça günah olmaz. Fakat bu duygunun fiile dönüşmemesi, harama vesile olacak davranışlardan uzak durulması gerekir.

Eğer bu süreçte bir hata, bir günah işlendiyse, biliniz ki Allah’ın rahmeti onu örtmeye yeter.

Yeter ki siz samimi bir şekilde tövbe ediniz, yönünüzü yeniden Allah’a çeviriniz.

4. Tövben Kabul Olur mu?

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Ey kendilerine zulmeden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. O, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” (Zümer, 39/53)

Ne kadar hata etmiş olursanız olun, eğer samimi bir dönüş istiyorsanız, Allah sizi kabul eder.

İmanınızı kaybetmediğiniz sürece ne bir insanın sözü ne bir lanet tehdidi ne de geçmişteki hatalar sizi Allah’ın rahmetinden uzaklaştırabilir.

5. Ne Yapmalısınız?

Kendinizi suçlamayı bırakın; siz bir kurbansınız, suçlu değil.

Dua etmeye devam edin. Allah duanızı duyar, gözyaşınızı görür.

Gerekirse, dini bütün bir psikologdan destek alabilirsiniz.

Boşanma sürecinizi hukuki ve dini çerçevede yürütün.

Nikahlanmadan günah olacak bir şey yapmayın.

Boşandıktan ve iddet sürenizi bekledikten sonra yeni bir hayat kurmaktan korkmayın. Her yeni başlangıç, Allah’ın bir rahmet kapısı olabilir.

Son Söz

“Allah zalimleri sevmez.” (Âl-i İmrân, 3/57)

Hiç kimse, Allah adına sizi lanetleyemez.

Hiç kimse, Allah’ın rahmet kapısını yüzünüze kapatamaz.

Sizin değerinizi, sözlü şiddetle sizi ezen bir insan değil; sizi yaratıp koruyan Rabbiniz belirler.

Allah’a dönün, çünkü o sizi reddetmez.

Peygamber Efendimiz (asm) buyurur:

“Günahı kadar çok tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun