Hazreti Muaviye Hazreti Aişe'yi öldürdü mü?

Tarih: 28.05.2025 - 11:54 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Şiiler hazreti Aişe'nin Hazreti Muaviye tarafından öldürüldüğünü söylüyorlar ve şöyle diyorlar Hazreti Muaviye Hazreti Aişe'yi öldürmek için Şam'dan Medine'ye gelmiş evlerin birinde derin bir kuyu kazdırmış kuyunun içine taşlar atıp kuyunun üzerine pahalı halı sermiş yatsı namazından sonra hazreti Muaviye Hazreti Aişe'yi evine çağırmış ve orada oturmasını söylemiş oturunca da düşüp vefat etmiş.
​- Ben bunların uydurma olduğunu biliyorum amma Azərbaycan’da bu uydurmalar sosyal medyada yayılmış vaziyette bundan dolayı cevap verirseniz çok iyi olur.
- Hazreti Aişe'nin hakiki vefatı hakkında da malumat verin İnşallah.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bunlar uydurmadır, aslı astarı olmayan bir iftiradır. Hz. Aişe (r.anha) annemiz kendi eceliyle vefat etmiştir.

Bu konuda birkaç noktaya dikkat çekmek gerekir:

a) Hz. Ali’ye karşı mücadelede Hz. Aişe, Hz. Muaviye’nin safında idi, bunu dünya-âlem bilir. Buna rağmen Hz. Muaviye’nin Hz. Aişe’yi öldürmesinin hiçbir makul gerekçesi olamaz.

b) Hz. Muaviye yaklaşık 30-40 yıllık hayatını Şam’da geçirmiştir. Kendisinin Medine’de ikamet ettiğine ve orada da bir köşk yaptırdığına dair hiçbir tarihi kayıt bulunmamaktadır. Hz. Aişe’yi evine davet etmesi olayı aslı-astarı olmayan bir hayaldir.

c) Hz. Aişe’nin normal bir ölümle vefat ettiği mutemet kaynaklarda açıkça ifade edilmiştir. (krş. Tarihu Taberi, 6/245-249; İbn Hacer el-İsabe, 6/155)

Hz. Aişe meşhur olan rivayete göre Hicri 58-59 yılında 17 ramazanda gece vitir namazını kıldıktan sonra Medine’de vefat etmiştir. (bk. İbn Kesir, el-Bidaye, 8/98)

d) İkisi arasında ömürlerinin sonlarına kadar güzel bir ilişki olduğunu gösteren şu rivayet de önemlidir:

Bir gün Hz. Muaviye Hz. Aişe’den kendisine kısa bir tavsiye istemiş ve Hz Aişe de şunu yazmıştır:

“Allah’ın selamı üzerine olsun! Ben Resulullah’ın (asm) şöyle dediğini işittim:

Kim insanların gücenmelerine mal olsa da Allah’ın rızasını esas alırsa, Allah, insanların dostça davranmalarına kâfidir. Kim de Allah’ın rızasını bir kenara koyup sırf insanların dostluğunu kazanmaya çalışırsa, Allah onu insanların eline ve insafına bırakır.” (Tirmizi, Zühd 64)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun