Hayatımızın yolunda gitmemesini nasıl yorumlarız?
- İşlerimizin ters gitmesini hayatta dikiş tutturamamayı nasıl yorumlayabiliriz?
- Bu durum bizim kaderimizden midir yoksa (sözüm meclisten dışarı) bizim aptallığımızdan mı?
- Bazen hiçbir şey düzelmeyecek gibi geliyor. Misal Arkadaşım Müslüman bile olmayanları örnek gösterip bizden iyi yaşadıklarını söylüyor. Bu duruma bakış açımız nasıl olmalı?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki, hayat hiç kimse için düz bir çizgi halinde ilerlemez. Yani hayatta sürekli sıkıntı veya sürekli mutluluk yoktur. Yüce Yaratıcı da Kuran-ı Kerim’de bu gerçeğe dikkatimizi çeker ve der ki:
“Şüphesiz, zorlukla beraber bir kolaylık vardır." (İnşirah, 94/6)
Bu ayet, hayatın zorlukları ve sıkıntılarıyla birlikte, her zaman bir kolaylık ve rahatlık da geleceğini müjdeleyen bir mesaj taşır. Yani ne kadar zorlayıcı ve sıkıntılı bir dönem yaşanırsa yaşansın, sabır ve inançla bu dönemin ardından ferahlık ve rahatlık gelecektir. Bununla Cenab-ı Hak aynı zamanda, insanların moral bulmasını ve ne yaşarlarsa yaşasınlar umutlarını kaybetmemelerini ister.
Ayrıca herkes bir anda mutlu veya bir anda huzursuz da değildir. Hayat birileri için güzel ise, bir başkası için sorunlu geçebilir; belli bir zaman sonra da tam tersi olabilir.
Dolaysıyla siz de şu anda yaşadığınız zahmetleri, karşılaştığınız zorlukları veya başarısızlıkları sürekli ve kalıcı görmeyin, sabır ile geçmesi ve feraha kavuşmanız için Allah’ın yardımını isteyin.
İşler ters gitmeye başladığında, kendimizi kötü hissediyor ve her şeyin bir kısır döngü hâline geldiğini düşünüyoruz. Bu durum hem dış etkenlerden hem de bizim bakış açımızdan kaynaklanabilir.
Bazı şeyler, elden gelenin ötesinde gelişiyor olabilir; dışsal faktörler, nasipsizlik veya daha geniş yaşam koşulları etkileyebilir. Ancak aynı zamanda bu tür durumlarda insanın içsel konumu, tepkileri ve bakış açısı da önemli bir etken.
Bazen, kendimize ya da bir duruma aşırı odaklanmak ve takılmak, işleri daha da karmaşıklaştırabilir.
Bir yandan, insanın hatalardan ders alması ve büyümesi de önemli bir nokta. Belki de işler ters giderken, bir şeyleri gözden geçirme fırsatını yakalıyoruz: kendimizi ya da yaklaşımımızı değiştirme, daha sağlıklı kararlar alma şansı.
Bu noktada kendimize "aptalca" bir şey yaptık demek yerine, hatalardan ders çıkarmak belki de daha yapıcı olur.
Tabii, bazen her şey yolunda gitmediğinde, çok şey değiştirilemez gibi hissetmek de normal. Ama bu da geçici bir duygu olabilir.
Kaderin getirdiği zorluklarla yüzleşmek bir yerden sonra güçlendirici bir şey hâline de gelebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Affedilmek zor mu, cezalandırılıyor muyum?
- Evlilik mücadelesi ve aile baskısı için ne tavsiye edersiniz?
- İslâm'a ve ilme hizmet etmek ne demektir nasıl olur? Bu yolda hizmet ederek hayatımızı geçirmek istersek neler yapmamız gereklidir?
- Allah beni yaratmasaydı, acı çekmezdim?
- Tebliğde üslubumuz nasıl olmalıdır?
- İşimiz Ne Zaman Allah'a kalır?
- Harama bakmaktan nasıl korunuruz; ibadetlerimden zevk alamıyorum ne yapmam gerekir?
- Kuran'a göre dünya yuvarlak mıdır?
- Fizikçi Stephen Hawking ve her şeyi açıklayan M teorisi...
- İradenin Ölümü: Yeis, Ümitsizseniz, Ümit Sizsiniz