Erkek eşine öfkelenince Allah da o kadına mı öfkelenir?

Tarih: 18.10.2024 - 11:13 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu söz hadis mi, hadis ise sahih mi, sahi ise nasıl açıklanabilir ve doğru açıklaması nedir?
“Beni doğruluk ve dürüstlük üzere risalet makamına seçen Allah’a yemin olsun ki, erkek eşine öfkelenince Allah da o kadına öfkelenir.”

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bakabildiğimiz hiçbir kaynakta, “Erkek eşine öfkelenince Allah da o kadına öfkelenir.” anlamında bir hadis-i şerif bulamadık. Ayrıca, eşlerden birinin mazeretsiz küsmesi de helal değildir. Bu nedenle erkek hanımına meşru bir özür olmadan küsmüşse, eşinin hakkına girmiş olur.

Konuyla ilgili, bir mazereti olmadığı hâlde, kocasının yatağına gelmeyen kadınla ilgili bazı rivayetler vardır.

Bunlar da daha çok evliliğin amaçlarından birini teşkil eden cinsellik işleviyle ilgilidir. Ancak bu durum sadece kadın için değil, erkek için de geçerlidir. Kadın veya erkek hiçbir özrü olmadığı hâlde eşinin helal isteğine cevap vermezse elbette manevi açıdan sorumlu olur.

Sahih olan hadislerin hepsi “özel ve mahrem hayatla” ilgilidir.

Örneğin Ebu Hureyre’den nakledilen bir rivayette şöyle denilmiştir:

“Bir erkek eşini yatağına davet ettiği halde, o imtina ederse ve kocası da bu yüzden küsmüş olarak geceyi geçirirse, sabaha kadar melekler ona lanet eder.” (Buhari, 3237; Müslim, 1436)

Demek ki, karı-kocadan birinin cinselliğini kullanarak eşine küsmesi ve isteğine olumsuz davranması helal olmaz, bu durum eşine zulmetmek demektir. Böylece hem kul hakkına hem de Allah hakkına girmiş olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 18
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun