Bize savaş açmayan toplumları fethetmek caiz mi?

Tarih: 11.09.2024 - 10:59 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Mesela bir şeyi merak ediyorum Müslümanların savaşabilmesi için ille de karşı ülkelerin savaş açması mı gerekiyor?
- Mesela İslam dinini yaymak için fetih yapmak caiz mi? Mesela Hz. Ömer’in İran’ı fethetmesi Hz. Osman’ın Kuzey Afrika’ya ve Kıbrıs’a fetihler düzenlemesi karşı ülkelerden Müslümanlara gelen savaşlardan dolayı mı olmuştur yoksa İslamı yaymak için toprak genişletmek için mi?
- En çok sormak istediğim Osmanlı fetih imparatorluğu adı altında İslamı yaymak için birçok toprak işgal ettiği söyleniyor bu durumda soruyorum:
- Müslümanlara bulaşmayan ve kendi ülkelerinde sakince duran toplumlara hangi durum ve hangi amaçlarla fetih düzenlemek caiz olur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Müslümanların birinci vazifesi İslam’ı kâmil manada yaşamaya çalışmak ve en uygun usul ile yaymaktır (davettir, tebliğdir).

Müslüman olmayan devletlerle savaşın sebebi, oralarda İslam tebliğine izin verilmemesi veya oralardaki halkın mazlum ve mağdur olmaları veya o devletlerin İslam devletine yahut antlaşmalı bir başka devlete savaş açmaları veya zulmetmeleri yahut da bir gayrimüslim devletin İslam devleti için tehdit durumunda (tehlikeli) olmasıdır…

Bu durumlar olmadığında bir gayrimüslim devlet ile barış yapılarak da ilişki kurulabilir, mutlaka savaş gerekli değildir.

Sebep gerçekleştiği için savaş yapılır, fetih elverirse kimse İslam’a zorlanmaz, din, dil, mabet ve mekteplerine dokunulmaz, genellikle insanlar işlerine devam ederler, Müslümanlar nasıl zekat veriyorlarsa onlar da vergi vererek onları koruyan İslam devletine maddi katkıda bulunurlar.

İlave bilgi için tıklayınız:

Gayri müslimlerin cihad ve fetih kavramları eleştirisine nasıl cevap verilebilir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun