Birine deccal demekte sakınca var mı?

Tarih: 17.06.2024 - 08:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kötü, fasık veya kafir birine deccal demekte sakınca var mı?
- Yaptığı hareketten dolayı ona "küçük deccal" ,"deccale benziyor", "deccal gibi insan" , "deccallerin deccali" kelimelerini kullanmakta sakınca var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kişinin kullandığı “deccal” kavramıyla kastettiği manaya göre konu değişir.

Deccal, ıstılah manasıyla kâfir, münafık, aldatan, yalancı gibi anlamları ifade etmektedir. Eğer kâfir birine küfür manasıyla “deccal” dese bir sakıncası olmayabilir. Eğer mümin olup kötü, fasık bir kimseye “deccal” dese, bu mümin bir kimseye kafir demek gibi çok veballi bir yakıştırma olur.

- Bu husustaki detayları şöyle açıklamak mümkündür:

a) Mümin bir kimseye yalancı olduğu, aldatmakla iş gördüğü sebebiyle “deccal” unvanını kullanmak “kafir” manasıyla kullanmaktan daha hafif olmakla beraber, İslam’ın edebine, nezaketine ve kardeşlik hukukuna uymadığı için vebalden hali değildir, kul hakkına girebilir.

b) Konuyla ilgili Bediüzzaman Hazretlerinin şu tespitleri, meseleyi ilkeler bazında çözmüş bulunmaktadır:

“Haccac-ı Zalim, Yezid ve Velid gibi heriflere İlm-i Kelam'ın büyük allâmesi olan Sadeddin-i Taftazanî, 'Yezid'e lanet caizdir.' demiş; fakat 'Lanet vâcibdir.' dememiş. 'Hayırdır ve sevabı vardır.' dememiş. Çünkü hem Kuran’ı hem peygamberi hem bütün sahabelerin kudsî sohbetlerini inkâr eden hadsizdir. Şimdi onlardan meydanda gezenler çoktur. Şer'an bir adam, hiç melunları hatıra getirmeyip lanet etmese, hiçbir zararı yok. Çünkü zemm ve lanet ise, medih ve muhabbet gibi değil; onlar amel-i sâlihte dâhil olamaz. Eğer zararı varsa daha fena…” (Emirdağ Lahikası-I, 152. Mektup, s. 204)

c) Unutulmaması gereken bir nokta da şudur:

İmanın dereceleri olduğu gibi, küfrün de dereceleri vardır. Buna göre, her peygamber mümindir, fakat her mümin peygamber değildir. (Bu formül, Evliyalar için de geçerlidir).

Bunun gibi “Her deccal kafirdir fakat her kafir deccal değildir.”, doğru olmayan yakıştırmalarda en azından yalancılık ortaya çıkar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun